Hlavní obsah

Až se Zeman s Pochem sejde, problémy zmizí, věří Hamáček

Právo, Karolina Brodníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda ČSSD Jan Hamáček nehodlá kandidáta soc. dem. na post ministra zahraničí Miroslava Pocheho vyměnit. Řekl to v rozhovoru pro sobotní Právo. Designovaný premiér Andrej Babiš však uvedl, že Pocheho ani prezidentovi nenavrhne. Svůj „podraz” hájí slovy, že musel zasáhnout pro záchranu křehkého projektu menšinové vlády.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jan Hamáček

Článek

Jak se očekávalo, ČSSD je podle výsledku referenda v názoru na vládu s hnutím ANO rozdělená - 58,5 člena je pro, 40,2 proti…

Mě těší nejvíc volební účast. Ta překročila 64 procent. O referendum byl zájem. [celá zpráva] Nesplnily se obavy, že přijde volit jen zlomek sociálních demokratů. Celý proces probudil soc. dem. Vedla se zajímavá diskuse a strana žila. Musíme udržet ten esprit, aby v soc. dem. fungovala vnitrostranická debata.

Od začátku jsem odhadoval, že to bude hodně podobné situaci v Německu, kde německá SPD také rozhodovala o vládě, a poměr byl podobný. Byla to volba ze dvou ne úplně ideálních řešení, ale já jsem přesvědčen, že jsme zvolili dobře.

Představil jste pět nominantů na ministry, teď se ale znovu spekulovalo o výměně resortů mezi ČSSD a ANO, zahraničí za obranu. Je to možné?

Změna resortů možná z mého pohledu není. My jsme dali do referenda principy koaliční spolupráce a tam bylo jasně řečeno, které resorty bude soc. dem. kontrolovat. Změna nepřichází v úvahu.

A co výměna kandidátů? Prezident Miloš Zeman nesouhlasí s europoslancem Miroslavem Pochem na post šéfa diplomacie.

Platí usnesení předsednictva ČSSD, které si vyžádalo znát jména kandidátů. Já to usnesení splnil a předsednictvo kandidáty schválilo.

Ale k výměně kandidátů může dojít kdykoliv. Kdyby například odstoupili z osobních důvodů…

Samozřejmě, ale to by byly mimořádné okolnosti a nemám signály, že by se k něčemu takovému schylovalo. Za nás platí pět jmen, já je spolu s životopisy panu premiérovi odevzdám a očekávám, že pan premiér těch pět jmen v neděli odnese prezidentovi republiky.

Půjdete s prezidentem do střetu?

Já jsem na sjezdu ČSSD kandidoval s tím, že bych chtěl urovnat vztahy mezi ČSSD a prezidentem republiky. Zatím mám pocit, že se mi to daří. Máme s Milošem Zemanem velmi korektní vztah. Pokud by se objevil nějaký problém, tak ho budeme řešit. Jsem připraven k řešení přispět.

Stál bych o to, aby se pan prezident tak, jak sám řekl, se všemi nominanty na ministry sešel. Jsem přesvědčen, že by se v případě Miroslava Pocheho spousta věcí, které se objevují ve veřejném prostoru, vyjasnila během jedné schůzky.

Prezident řekl, že v diskusi o jménech ministrů je pro něj partnerem pouze premiér Andrej Babiš (ANO). Tomu ustoupíte, když vám Pocheho odmítne?

My jsme se na začátku dohodli, že si vzájemně nebudeme kádrovat kandidáty na ministry. Já mu předal pět jmen. (rozhovor vznikl dřív než A. Babiš rovněž v sobotním Právu prozradil, že Pocheho ani nenavrhne, pozn. red.)

Předsednictvo se k tomu nevyjádřilo?

Ne, tam žádná diskuse z hlediska personálií a kandidátů nebyla. Byl přítomen Petr Krčál jako kandidát na ministerstvo práce a sociálních věcí a diskuse se vedla ohledně stavu resortu a možných řešení a náprav, ale personálie se neřešily.

ČSSD v referendu hlasovala se znalostí jmen ministrů za ČSSD, ale ne se znalostí ministrů za ANO. Neštve vás to?

Mě to neštve, protože jsem pochopil, že hnutí ANO potřebuje ještě nějaký čas, aby si ujasnilo, který z ministrů má pokračovat a kde má být změna. Jsem přesvědčen, že dnes (v pátek), jak spolu sedíme, ještě jasno na straně hnutí ANO není. Ale to není má odpovědnost, ale pana premiéra.

Nemůže se stát, že by vás některý kandidát za ANO znepokojil natolik, že byste si řekl, „tak s tímto člověkem ve vládě nebudu“?

My jsme se dohodli na tom, že si ministry nebudeme vzájemně kádrovat. Nebudu to dělat vůči hnutí ANO a očekávám, že to nebude dělat hnutí ANO vůči ČSSD.

Jaká byla atmosféra na jednání předsednictva, na kterém jste oznámil výsledky?

Konstruktivní.

Nikdo z odpůrců vlády nevyjádřil nesouhlas?

Ne. Roman Onderka i Jarda Foldyna řekli na tiskové konferenci, že to budou respektovat. Milan Chovanec byl na předsednictvu a také oznámil, že bude respektovat výsledky hlasování, a stejné zprávy mám i od ostatních poslanců, takže se o jednotu našeho poslaneckého klubu neobávám.

Vládu odmítla ČSSD v pěti krajích. Překvapilo vás to?

Já jsem objel skoro všechny kraje a nasál jsem atmosféru v jednotlivých regionech. Nějaké zásadní překvapení se nekonalo.

Hnutí ANO uzavře s KSČM toleranční patent, ČSSD žádnou dohodu mít nebude. To je v pořádku?

My jsme uvažovali, jak k tomu přistoupit. Respektujeme, že za sestavení vlády zodpovídá premiér. Je na něm, aby dovedl do konce jednání v rámci Sněmovny o tom, jak bude zajištěna důvěra vládě a případná parlamentní většina. To respektuji. ČSSD žádnou separátní dohodu s KSČM uzavírat nebude.

A nebojíte se, že se ANO s komunisty na něčem domluví a vy na to nebudete mít vliv?

Já vím, co je v tolerančním patentu, a tyto obavy nemám.

Celý rozhovor najdete v sobotním Právu.

Anketa

Kdo podle vás ustoupí ve sporu o M. Pocheho?
Andrej Babiš
25 %
Jan Hamáček
25 %
Miloš Zeman
25 %
Miroslav Poche
25 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 19644 čtenářů.

Co napsal M. Poche ke kvótám

Prezident Miloš Zeman, který se dlouhodobě staví do protiimigrační pozice, Miroslavu Pochemu vyčítá především proimigrační názory. Poukazuje při tom na text z europoslancova blogu, který napsal v roce 2015 v době sílící migrační krize v Evropě a snah evropských států se s ní vyrovnat.

V textu nadepsaném „Neotáčejme se k uprchlíkům zády” Poche mimo jiné k uprchlickým kvótám, o nichž se tehdy uvažovalo, uvedl, že „naše země jako by doslova byla paralyzována faktem, že bychom měli přijmout z dosavadních 20 000 utečenců, kteří čekají na azyl v táborech na jihu Evropy, celkem 525 z nich”. Tento počet označil za symbolické humanitární gesto, kterému by se ČR neměla vyhýbat.

Dále Poche ale poznamenává, že řešení mělo přijít už dávno před tím. „Pravidla měla být nastavena mnohem dříve,” napsal s jasným vymezením, že hovoří o migrantech z oblastí sužovaných válkou. „Když utíkaly tisíce lidí před válečnými hrůzami druhé světové války či naši občané před komunistickým pronásledováním, byli vděčni za každou pomoc,” poznamenal dále Poche.

Reklama

Výběr článků

Načítám