Hlavní obsah

Jih Čech zasáhnou silné bouřky a trvalý déšť. Hladiny budou stoupat, varovali meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Meteorologové v úterý upravili výstrahu před silnými bouřkami. Nově platí pouze pro Jihočeský kraj. Je však doplněna i o varování před vydatnými srážkami a povodňovou pohotovostí.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výstraha meteorologů 12. června 2018.

Článek

„V úterý později odpoledne a večer se mohou na jihu Čech vyskytnout silné bouřky doprovázené přívalovými srážkami s úhrny kolem 30 milimetrů, kroupami a nárazy větru přes 70 kilometrů v hodině. Během noci na středu budou bouřky přecházet do trvalého a vydatného deště,” varovali meteorologové.

Srážky budou slábnout ve středu dopoledne.

Kvůli nasycení půdy mohou podle meteorologů stoupat hladiny menších a středních toků. „Nejvýraznější vzestupy očekáváme na tocích odvodňujících Šumavu a Novohradské hory, a to zejména ve druhé polovině noci. Horní úseky toků budou kulminovat ve středu během dne, pravděpodobně na úrovni 1. stupně povodňové aktivity,” uvedli meteorologové.

Následně se v důsledku dotoku budou zvyšovat hladiny na spodních úsecích zasažených toků.

Varování před bouřkami platí od úterních 16 do středeční jedné hodiny. Následně na něj do 9.00 navazuje výstraha před srážkami. Hladiny řek mohou stoupat od půlnoci do středečních 16 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám