Hlavní obsah

Mladí Češi patří v Evropě mezi nejčastější uživatele konopí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Mladí Češi patří mezi nejčastější uživatele konopí. Česká republika je zároveň hlavním výrobním místem pervitinu v Evropě. Vyplývá to z aktuální zprávy Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost (EMCDDA).

Foto: Václav Lang, Novinky

Článek

Marihuanu nebo hašiš užila v posledním roce téměř pětina lidí ve věku 15 až 34 let. Ve skupině od 15 do 16 let má v Česku aspoň jednu zkušenost s konopím dokonce 37 procent lidí, tedy nejvíce z celé Evropy. Ve Francii, která je na druhém místě, je to 31 procent.

Česko zůstává také dál hlavním zdrojem pervitinu v Evropě, i když trendem poslední doby je výroba drogy v příhraničních oblastech zemí, se kterými sousedí. Podle zprávy bylo v Evropě v roce 2016 hlášeno 291 nelegálních varen pervitinu, z toho 261 v Česku. Droga se v nich vyrábí především pro český a slovenský trh.

Pseudoefedrin je extrahován z léčivých přípravků dovážených převážně z Polska.

Evropská drogová zpráva se zabývá situací v osmadvaceti členských zemích Evropské unie, v Turecku a Norsku a statistická data, která se v ní uvádějí, pocházejí většinou z roku 2016, případně z posledního roku, pro který jsou data k dispozici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám