Hlavní obsah

Lidovci chtějí zakázat reklamu na spotřebitelské úvěry v televizi i na internetu

Novinky, ren

V rámci boje proti chudobě a dluhové pasti chtějí poslanci KDU-ČSL úplně zakázat reklamu na spotřebitelské úvěry v televizi i na internetu. Spotřebitelé podle nich často pod vlivem reklamy jednají zkratkovitě. Ve Sněmovně tak poslanci plánují předložit novelu k insolvenčnímu zákonu, který řeší oddlužení lidí.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek a poslanec za KDU-ČSL, člen mandátového a imunitního výboru Marek Výborný (vpravo)

Článek

Lidé jsou podle poslance Marka Výborného z KDU-ČSL často reklamami ovlivněni a rozhodují se impulzivně. „Reklamy často mluví o rychlých a snadných půjčkách. Lidé se tak čím dál častěji dostávají do dluhových pastí a řeší splacení jedné půjčky jiným úvěrem. A to je velmi špatné řešení,” uvedl Výborný.

Lidovci chtějí novelu o regulaci reklamy na spotřebitelské úvěry řešit v rámci insolvenčního zákona, o kterém poslanci v současné době ve Sněmovně jednají a prošel prvním čtením.

Podle Výborného není možné jen řešit následky toho, že Česko má téměř 900 tisíc lidí v exekučním řízení, ale i předcházet tomu, aby se do dluhů dostávali, a toto by mohlo podle lidovců být řešení. Jaká je spojitost spotřebitelských úvěrů s tím, jak se lidé zadlužují, však nevědí. Nemají zatím vyjednanou ani podporu od jiných politických stran.

Výborný navíc sám připouští, že se jedná o další regulaci a zásah státu do suverenity občanů, návrh by ale podle něj měl řešit příčiny, a ne až důsledky. Potřeba je také zvyšovat finanční a sociální gramotnost lidí.

Návrh novely zároveň obsahuje výjimku na reklamy na bydlení. Ty už jsou podle lidovců regulovány dostatečně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám