Hlavní obsah

Celý červen bude velmi teplý. Srážek ale bude více

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prakticky celý červen bude v Česku panovat velmi teplé počasí, které je spíše typické pro letní prázdniny. V některých místech republiky však mohou slunné radovánky pokazit srážky. Vyplývá to z měsíčního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), který byl zveřejněn v sobotu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Celé období od 4. června do 1. července 2018 bude teplotně nadprůměrné až průměrné,“ uvedli meteorologové.

Podle nich bude teplotně nadprůměrný první a třetí týden předpovědi. „Minimální noční teploty vzduchu se budou pohybovat kolem 13 °C a maximální denní teploty kolem 26 °C,“ stojí ve výhledu.

Jde však o průměrné teploty, v některých dnech mohou maxima stoupat ještě výše. Podle krátkodobé předpovědi bude totiž například konec nadcházejícího týdne ještě teplejší. Nejvyšší denní teploty se budou šplhat k 24 až 29 °C.

„Druhý a poslední týden období se budou blížit k průměru s minimálními teplotami kolem 11 °C a maximálními teplotami kolem 24 °C,“ zdůraznili meteorologové.

Lokálně hrozí více srážek

Srážkově by celé období mělo být spíše průměrné. „Lokálně při výskytu bouřek očekáváme i nadprůměrné hodnoty,“ podotkli meteorologové.

„Nejvíce srážek by mělo spadnout v prvním týdnu období s průměrným týdenním úhrnem v rámci ČR kolem 21 mm. Pravděpodobně nejméně srážek spadne ve druhém týdnu období, kolem 11 mm,“ uzavřeli meteorologové.

Průměrná teplota na území České republiky od 4. června do 1. července v letech 1981 až 2010 byla 16,6 °C, průměrný úhrn srážek dosáhl 74 milimetrů. Průměrné hodnoty platí pro celou ČR do nadmořské výšky 600 metrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám