Hlavní obsah

Česko jen těsně minula tropická noc, nejnižší teploty si sáhly k 20 stupňům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko zažilo nezvykle teplou noc. Ty nejnižší teploty spadly v úterý nad ránem těsně pod dvacet stupňů, což je hranice pro tzv. tropickou noc. Podle meteoroložky Dagmar Honsové z Meteopressu je to na konec května neobvyklý jev, protože tropické noci jsou doménou konce června a začátku července, kdy jsou nejkratší noci.

Foto: Profimedia.cz

Noční teplota bývá nejnižší těsně před východem slunce.

Článek

„V Holovousech na Královéhradecku naměřili 19,8 stupně, 19 stupňů bylo i v pražském Klementinu,” řekla Honsová. Ve městech ale teplota bývá vyšší, protože teplo se v domech, autech a silnicích přes den akumuluje a během noci se uvolňuje. Kolem devatenácti stupňů bylo i na Liberecku a na některých místech v Ústeckém a Středočeském kraji.

Nejnižší noční teploty byly většinou mezi 15 a 18 stupni, i to je podle meteoroložky vysoká hodnota.

Za tropickou noc se označuje ta, kdy minimální teplota neklesne pod 20 stupňů Celsia. Teploty během dne jsou většinou nejnižší před východem slunce.

Pro zajímavost Honsová dodala, že na Horské Kvildě, kde v zimě často bývá nejchladněji, bylo v úterý ráno šest stupňů.

Tropická noc na Frýdecko-Místecku

Tropická noc už letos byla, ovšem jen na jedné z měřicích stanic Lučina na Frýdecko-Místecku, 30. dubna nad ránem tam naměřili 20 stupňů.

Podle Honsové nejsou takové noční teploty koncem května obvyklé, za extrémní ale označila i teploty naměřené přes den, které se na některých místech dostávají nad 30 stupňů.

Obdobný ráz počasí by měl vydržet až do poloviny příštího týdne. „Takže nějaké tropické noci se pravděpodobně dočkáme,“ řekla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám