Hlavní obsah

Zákaz kouření v restauracích podporují po roce téměř tři čtvrtiny lidí

Po bezmála roce platnosti zákazu kouření v restauracích, barech a kavárnách souhlasí s tímto opatřením 71 procent lidí. Zásadně proti je 12 procent lidí, kteří se zapojili do průzkumu Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy a agentury Ipsos.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zákaz kouření v restauracích vítá 79 procent nekuřáků, naopak vadí 44 procentům kuřáků. „Zatímco před šesti lety přiznávalo 28 procent kuřáků, že svým kouřením omezují svobodu nekuřáků, letos jejich podíl stoupl na 41 procent,” uvádí průzkum.

Zatímco pro nekuřáky je inhalace tabákových spalin škodlivým zlozvykem (72 procent) či závislostí (70 procent), kuřáci rituál pojímají jako úlevu od stresu (48 procent). Za závislé se považuje 44 procent z nich.

Mladí pivu tolik neholdují

Průzkum, do něhož se zapojilo 1080 respondentů, se zaměřil i na spojitost poklesu prodeje točeného piva a zákazu kouření. Z dat plyne, že mladí pijí pivo méně, protože dávají přednost jiným nápojům, jako jsou míchané drinky z tvrdého alkoholu, víno či cidery.

Lidé naopak míří do restauračních zařízení častěji, a to především ti, kteří tam dříve i kvůli kuřáckému prostředí příliš nechodili.

Ve Sněmovně je momentálně návrh, který by umožnil zřízení oddělených kuřáren. Materiál počítá rovněž s tím, že menší podniky, kde se nepodává jídlo, by mohly zůstat kuřácké.

Anketa

Podporujete stávající zákaz kouření v pohostinských zařízeních?
Ano
70,1 %
Ne
29,9 %
Celkem hlasovalo 6208 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám