Hlavní obsah

ODS nasadila herce Kratinu, podpoří i Fischera

Právo, Jan Martinek

Občanští demokraté získali do senátních voleb známého herce Vladimíra Kratinu. Bude kandidovat v Praze 2, kde se narodil a celý život tam žije. Strana představila senátní kandidáty na programové konferenci v Líbeznicích.

Foto: Laura Pavlíková

Herec Vladimír Kratina

Článek

Šestašedesátiletý herec bude mít ve svém volebním obvodu těžké soupeře. Kandiduje zde Marek Hilšer, který skončil na čtvrtém místě v prezidentské volbě. Post chce také obhajovat Libor Michálek, zvolený před šesti lety za koalici Strany zelených, lidovců a Pirátů. Nyní jde za Piráty.

Do Senátu měl původně za TOP 09 kandidovat v Třebíči i Kratinův herecký kolega Oldřich Navrátil, ale ten kandidaturu stáhl.

V některých senátních obvodech se ODS spojí s jinými stranami. Podpoří například rektora Masarykovy univerzity Mikuláše Beka, který kandiduje v brněnském obvodě s podporou ODS, STAN, TOP 09 a Strany zelených. Současná senátorka Eliška Wagnerová, zvolená za zelené, už kandidovat nechce.

ODS podpoří také dalšího z neúspěšných prezidentských kandidátů Pavla Fischera, který kandiduje v Praze 12, jehož kromě ODS podpoří STAN, TOP 09 i lidovci.

Foto: Novinky

Pavel Fischer

V Ostravě ODS podpoří kandidaturu lékařky Zdeňky Crkvenjašové, která je zároveň manželkou bývalého ministra zdravotnictví za ČSSD Svatopluka Němečka.

Crkvenjašová je primářkou centra pro popáleniny v ostravské nemocnici, operovala například romskou holčičku Natálii Kudrikovou po žhářském útoku na Vítkově.

Za ODS bude do Senátu kandidovat také například bývalý policejní prezident Martin Červíček, který v Náchodě vyzve předsedu KDU-ČSL Pavla Bělobrádka, exposlanec Vladislav Vilímec v Domažlicích i primátor Mladé Boleslavi Raduan Nwelati, jenž bude kandidovat ve svém městě. Pomoci ODS chce v senátních volbách i dlouholetý teplický primátor Jaroslav Kubera, jemuž zároveň na podzim vyprší i primátorský mandát. Kubera už loni avizoval, že chce skončit na teplické radnici i v Senátu. Kandidaturu do horní komory si ale rozmyslel.

Reklama

Výběr článků

Načítám