Hlavní obsah

Senátorem za Zlín je Tomáš Goláň, střídá Františka Čubu

– Zlín
Právo, Jiří Růžička

Senátorem za volební obvod č. 78 Zlín se stal daňový poradce Tomáš Goláň (SENÁTOR 21), který v sobotu ve druhém kole doplňovacích voleb porazil krajskou radní Zlínského kraje Michaelu Blahovou (KDU-ČSL).

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Tomáš Goláň (SENÁTOR 21)

Článek

Blahová získala 46,21 procenta hlasů, Goláně volilo 53,78 procenta voličů. Volby provázel minimální zájem lidí, k urnám přišlo 10,40 procenta voličů. [celá zpráva]

Tomáš Goláň vystřídá v horní komoře bývalého předsedu Agrokombinátu Slušovice Františka Čubu (SPO), který v únoru svoji rezignaci na post senátora zdůvodnil tlakem, kterému čelil kvůli rok a půl trvající absenci v Senátu ze zdravotních důvodů. Nový senátor bude funkci zastávat do konce Čubova šestiletého mandátu, který končí na podzim 2020.

Volební obvod č. 78 zahrnuje velkou část Zlína a jižní oblast okresu Vsetín. V prvním kole vybírali voliči z devíti kandidátů, volební účast činila necelých 16 procent. Krajská radní Michaela Blahová získala v prvním kole 24,18 procenta hlasů a Tomáš Goláň 18,99 procenta.

Při minulých volbách do senátu v říjnu 2014 v tomto obvodě zvítězil ve druhém kole František Čuba nad tehdejší senátorkou Alenou Gajdůškovou (ČSSD) poměrem 54,01 : 45,98 procenta hlasů. Účast voličů činila v prvním kole 41,96 procenta, v druhém kole 20,48 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám