Hlavní obsah

Ve služebním bytě si topil těžbou kryptoměny. Už se to nebude opakovat, ujišťuje poslanec

Případ poslance Pirátské strany Tomáše Vymazala, který loni těžil v poslaneckém bytě v Praze po dobu tří týdnů kryptoměnu, čímž zvýšil energetickou náročnost bytu o 1120 korun, řešil v pátek na mimořádném zasedání poslanecký klub strany. Piráti pak na Facebooku zveřejnili Vymazalovo prohlášení, v němž se omlouvá. Výnos v hodnotě 4434 korun se prý rozhodl věnovat Jídelně Kuchařek bez domova.

Foto: Česká pirátská strana

Tomáš Vymazal, poslanec Pirátů za Jihomoravský kraj

Článek

„Za své jednání se omlouvám a zavazuji se k tomu, že se podobné pochybení již nebude opakovat,“ napsal Vymazal.

„Jsem si vědom, že své pochybení mohu odčinit jedinou věcí: tvrdou prací ve Sněmovně,“ dodal.

Poslanec těžil kryptoměnu Zcash. Výtěžek za 21 dní byl podle něj 1,26 Zcash, z čehož 19 procent tvořil výkon zapojený v poslaneckém bytě v Nerudově ulici. Podotkl, že tedy v poslaneckém bytě vytěžil 0,23 Zcash.

„Teoretický nejvyšší kurz Zcashe k dnešnímu datu je 876,31 amerických dolarů, což pro 0,23 Zcash znamená nejvyšší možný výnos v hodnotě 4434 Kč,“ vypočítal. Částku se rozhodl věnovat Jídelně Kuchařek bez domova. „Dělá mnoho dobré práce pro ženy, jež se ocitly v náročné životní situaci,“ dodal.

„Pravda je holt někdy trapná” 

K těžbě kryptoměny potřeboval Vymazal výkonný počítač, který měl vysokou spotřebu elektrické energie, ale zároveň vyprodukoval značné množství tepla. Poslanec už dříve uvedl, že v bytě byla nesnesitelná zima (16 stupňů Celsia), a proto mu teplomet v podobě počítače přišel vhod.

„Vím, že to tvrzení o topení znělo hodně trapně, ale je to jednoduše pravda. Pravda je holt někdy trapná,“ dodal k případu v pátek.

Reklama

Výběr článků

Načítám