Hlavní obsah

Déšť zvedl hladiny toků, na Berounsku vyhlásili evakuaci

• Aktualizováno
Novinky, kal

Česko ve čtvrtek na mnoha místech zasáhly prudké bouřky se silným deštěm. Meteorologové varovali před možnými povodněmi na některých tocích v Plzeňském a Středočeském kraji. V Zaječově na Berounsku byl už vyhlášen třetí stupeň povodňové aktivity a evakuace obyvatel.

BEZ KOMENTÁŘE: Rozvodněný potok v ZaječověVideo: Novinky

 
Článek

Nejvyšší stupeň povodňové aktivity může nastat na některých menších tocích na Příbramsku, Rokycansku a v okrese Plzeň-jih. Kvůli vydatným srážkám už byly na tocích odvodňujících oblast Brd dosaženy první nebo druhé stupně, upozornili meteorologové.

Třetí stupeň byl už vyhlášen v Zaječově na Berounsku. O přípravě evakuace informovala před 21:45 starostka obce Irena Nezbedová. Lidem bylo zařízeno náhradní ubytování.

Nejvyšší povodňový stupeň byl vyhlášen také na vodní nádrži Obecnici na Příbramsku.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Karlovarský kraj zasáhly silné bouřky

"Druhý stupeň povodňové aktivity je nově vyhlášen na Litavce v Příbrami," řekla kolem 21. hodiny ČTK mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková. Druhý stupeň povodňové aktivity byl také v Hořovicích.

Foto: Příbram.cz

Povodeň v Obecnici

Meteorologové vydali pro Příbramsko výstrahu před povodněmi s extrémním stupněm ohrožení, výstraha platí do 23:40.

Foto: HZS Plzeňského kraje

Velká voda v Kotovicích v okrese Plzeň-jih

V oblasti Brd spadlo za uplynulých 24 hodin 60 až 90 litrů vody na metr čtvereční. Výjimečně překročil úhrn srážek i 100 litrů.

DéšťVideo: Pavel Orholz, Právo

"Srážky jsou přechodně zesilovány pokračující bouřkovou aktivitou, která bude během nočních hodin zvolna slábnout," uvedl ČHMÚ.

V zasažené oblasti navíc nadále pršelo. Bouřky mají pozvolna slábnout během nočních hodin.

Foto: HZS Plzeňského kraje

Velká voda v Kotovicích v okrese Plzeň-jih

Druhý stupeň povodňové aktivity byl i v Hořovicích na Berounsku. "Červený potok je na druhém stupni, máme svolanou povodňovou komisi. Na třetí se to pravděpodobně nedostane, takže lidem zatím nehrozí žádné nebezpečí," řekl ČTK starosta Hořovic Jiří Peřina. Výška hladiny byla oproti odpoledni zhruba pětinásobná.

Foto: Příbram.cz

Povodeň v Obecnici

"V nejbližším období nelze na menších tocích ojediněle vyloučit krátkodobé překročení třetího stupně povodňové aktivity," varuje ČHMÚ.

V ohrožené oblasti by se lidé měli vyhnout veškerým aktivitám v korytě toků i v jejich bezprostředním okolí. V případě nutnosti je třeba uposlechnout výzev povodňových orgánů, policie a hasičů.

Přívaly deštěVideo: Pro Novinky Klára Hájková Marešová

Bouřka, která se přehnala přes Jihočeský kraj, poškodila i část Jihočeského divadla v Českých Budějovicích. Podle informací Práva jde o odpočinkovou místnost vedle divadelního bufetu. Voda sem protekla zřejmě kvůli ucpanému okapu na střeše a tekla i po schodech.

„Šlo o proudy vody, sahala nám až po kotníky. Kdo měl nohy a ruce, tak vytíral. Zřejmě budeme muset omítky v respiriu obnovit,“ uvedla Věra Ernstová z Jihočeského divadla s tím, že na střechu se dostali pomocí plošiny přivolaní hasiči, kteří okap vyčistili. Škody zatím nejsou známy, v pátek je bude vedení Jihočeského divadla řešit s pojišťovnou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám