Hlavní obsah

Zeman jmenuje Babiše podruhé premiérem, ať dopadne referendum ČSSD jakkoli

• Aktualizováno
Novinky, ren

Prezident Miloš Zeman na Žofínském fóru prohlásil, že dodrží slib a i při druhém pokusu jmenuje premiérem Andreje Babiše (ANO) bez ohledu na to, jak dopadne referendum ČSSD o účasti strany na vládě. Znovu připomněl, že Babiš má možnost sestavit vládu s podporou KSČM a SPD, a ČSSD by tak nepotřeboval.

Zeman jmenuje Babiše podruhé premiéremVideo: ČTK, .

 
Článek

„Dodržím slib a podruhé jmenuji, bez ohledu na výsledek referenda, Andreje Babiše předsedou vlády,” řekl Zeman na Žofínském fóru na téma občanské odpovědnosti.

Dále zopakoval, že si nepřeje předčasné volby. „Stále trvám na tom, že předčasné volby jsou urážkou voličů a neschopností politiků. Koneckonců Andrej Babiš má vždy dvě varianty,” řekl Zeman.

Dvěma variantami myslel menšinovou vládu ANO a ČSSD s podporou KSČM, nebo menšinovou vládu ANO s podporou KSČM a SPD. Tato koalice ve Sněmovně funguje už nyní, na což v úterý upozornila opozice. [celá zpráva]

Předčasné volby by podle Zemana měly výhodu v tom, že by se do Sněmovny podle něj nedostaly TOP 09 a Starostové.

Záznam: Žofínské fórum na téma Občanská zodpovědnost za účasti Miloše ZemanaVideo: ČTK

„Zmizel by exibicionista Kalousek i s TOP 09. Možná by zmizeli i Starostové, protože ti jsou všude. Proč zrovna oni by měli mít monopol na Starosty. Ve Sněmovně by místo devíti bylo sedm stran, jak krásné,” dodal Zeman.

Prezident dostal i dotaz na to, zda jmenuje ministrem Miroslava Pocheho, kterého ČSSD navrhuje do resortu zahraničí. Dříve totiž řekl, že s jeho kandidaturou nesouhlasí. Nyní anglicky řekl, že to bude řešit, až bude problém aktuální. „Solve the problem when you face it“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám