Hlavní obsah

Nikam neodcházím, tvrdí policejní prezident Tuhý

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Policejní prezident Tomáš Tuhý v úterý odmítl opakované spekulace, že by měl v nejbližší době odejít z funkce a přesunout se na uvolněný post velvyslance na Slovensku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Policejní prezident Tomáš Tuhý

Článek

„Již delší dobu sleduji, jak některá média stále živí diskusi o výměně policejního prezidenta, přestože jsem se již několikrát vyjádřil, že aktuálně nemám v úmyslu policii opouštět, což platí stále,“ řekl v úterý Právu Tuhý.

Doplnil, že žádnou oficiální nabídku odejít, například na zmíněný post velvyslance na Slovensku, dosud nedostal. Toto místo je od května volné po odchodu Livie Klausové, manželky exprezidenta Václava Klause. Stejně tak Tuhý odmítl, že by se ho někdo z politických představitelů snažil donutit k rezignaci.

Nejsem pod tlakem činit rozhodnutí směřující k mému odchodu.
Policejní prezident Tomáš Tuhý

„Nejsem pod tlakem činit rozhodnutí směřující k mému odchodu,“ doplnil Tuhý.

V médiích už se objevily spekulace se jmény Tuhého možných nástupců. Hovoří se prý o současném řediteli pardubické policie a někdejším šéfovi celorepublikové kriminálky Janu Švejdarovi. Dále je zmiňován Jiří Komorous, který v minulosti zakládal Národní protidrogovou centrálu, byl už i náměstkem ministra vnitra a nyní vede policejní ochrannou službu.

Dalším v řadě je pak údajně liberecký policejní ředitel Vladislav Husák, který už funkci nejvyššího policisty v zemi zastával v letech 2005 až 2007, ale musel rezignovat. Ten včera Právu napsal, že neví a ani nic neslyšel o tom, že by jeho nadřízený, tedy Tuhý, opouštěl svou pozici. Nadále prý zůstává na postu šéfa libereckých krajských policistů, které vede už 4,5 roku, a k žádné změně se v tomto směru podle něj neschyluje.

Mandát mu končí v březnu

Sám Tuhý v souvislosti se zmíněnými údajnými nástupci Právu sdělil, že podle jeho informací nikdo z nich nabídku na post šéfa policie neobdržel. Tuhý se prý dále nemíní spekulacemi zabývat, má dost práce s vedením policie. „Aktuálně se věnuji dlouhotrvající diskusi k tématům rozvoje policie a navýšení početních stavů v reakci na celosvětovou bezpečnostní situaci. Věřím, že i vláda v demisi nepodcení bezpečnostní situaci a bude se prioritně těmto tématům věnovat,“ dodal.

V čele policie je Tuhý od března 2014, tudíž mu podle interní vyhlášky (nikoli podle zákona) skončí pětiletý mandát příští rok v dubnu. Může pak požádat o jeho prodloužení, s kterým ale musí souhlasit ministr vnitra. V opačném případě by Tuhý skončil.

O jeho dalším osudu se nicméně v kuloárech skutečně vedou diskuse. Hovoří se mimo jiné o tom, že pokud vznikne plánovaná vláda hnutí ANO a ČSSD a šéf sociálních demokratů Jan Hamáček se stane podle předpokladů ministrem vnitra, přivede si do čela policie novou tvář.

„Měl by nastat kompromis mezi ANO a ČSSD v podobě člověka, který nebude vadit ani jedné z těchto vládnoucích stran,“ poznamenal k tomu důvěryhodný zdroj Práva. Není však vyloučeno, že Hamáček současného policejního prezidenta ve funkci ponechá. S Tuhým se však zatím údajně nesešel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám