Hlavní obsah

Vláda půjde „do naha“. Vyložte mi své náklady na cesty na stůl, vyzval ministry Babiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) vyzval v souvislosti s žádostí ministryně obrany v demisi Karly Šlechtové (za ANO) ministry, aby vyčíslili náklady na své zahraniční i domácí cesty. Navíc chce znát i útraty za reprezentaci a externí poradce, vyplývá z dopisu zaslaného členům vlády či jejich sekretariátům.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš hovoří ve středu 21. února 2018 s novináři po jednáních s představiteli ČSSD a ODS.

Článek

Babiš v dopisu ministry prosí, aby podle požadavku Šlechtové „na svých resortech spočítali náklady na zahraniční a tuzemské pracovní cesty ministrů, včetně využití leteckých tříd a vládní letky a nákladů na doprovod a související servisní služby”. Údaje chce Babiš za celé období minulé vlády i dobu činnosti současného kabinetu.

Je to interní dokument, který nechceme medializovat.
mluvčí vlády Barbora Peterová

Zároveň přidal své dva požadavky na vyčíslení všech externích poradenských a PR smluv navázaných přímo na ministra a na vyčíslení útrat za reprezentační fond kabinetu ministra. Vyúčtování chce mít k dispozici do pondělí 28. května.

Na existenci dopisu upozornil server Tn.cz. Mluvčí vlády Barbora Peterová ji potvrdila s tím, že „je to interní dokument, který nechceme medializovat”.

Šlechtová: Vedou proti mně kampaň

Šlechtová ve středu Babiše požádala v otevřeném dopise, aby zadal vyhodnocení nákladů všech ministerstev minulé vlády na pracovní cesty. Požadavkem se brání obvinění z nehospodárnosti při využívání VIP služeb, na něž tento týden poukázaly Lidové noviny. [celá zpráva]

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně obrany Karla Šlechtová

Ty napsaly, že jako ministryně pro místní rozvoj využívala na letišti VIP služeb a stát za to zaplatil asi 310 000 korun. Babiš to po jednání vlády označil za plýtvání. V dopisu členům vlády rovněž poznamenal, že moc nerozumí tomu, proč ministryně svou žádost členům vlády nesdělila osobně, „jak to děláme my všichni“.

Šlechtová informace označila za nehorázné a účelové a napsala, že je proti ní jako člence vlády a ministerstva obrany vedena útočná diskreditační kampaň. Lidové noviny patří do vydavatelství Mafra, které vlastnil Babiš a stejně jako další majetek ho vložil do svěřenského fondu.

Reklama

Výběr článků

Načítám