Hlavní obsah

Senátoři STAN chystají na Zemana ústavní žalobu pro velezradu kvůli novičoku

Praha

Prezident Miloš Zeman ohrožuje bezpečnostní zájmy státu, tvrdí senátoři z klubu Starostů a nezávislých. Ve čtvrtek na tiskové konferenci oznámili, že s ústavními právníky připravují žalobu na prezidenta pro velezradu.

Foto: Slavomír Kubeš / MAFRA , Profimedia.cz

Senátor Jiří Šesták (STAN)

Článek

„Na klubu STAN jsme se zabývali vyjádřením prezidenta republiky. Shodli jsme se, že celá situace je velmi vážná,“ konstatoval místopředseda Senátu Jiří Šesták (STAN).

Prezident podle části senátorů ohrozil bezpečnostní zájmy státu, bezpečnost občanů a zkresloval informace. „Rozhodli jsme se, že zahájíme přípravu materiálů, které by měly vést k obvinění prezidenta za velezradu,“ zdůraznil Šesták.

Ta situace je natolik vážná, že je naší povinností se k tomu vyjádřit velmi zodpovědně
Jiří Šesták (STAN), místopředseda Senátu

Kdy přesně by měla být případná žaloba připravená, neřekl. Dodal, že bude shánět podporu i u senátorů z dalších klubů. „Ta situace je natolik vážná, že je naší povinností se k tomu vyjádřit velmi zodpovědně,“ dodal.

Návrh ústavní žaloby může předložit nejméně jedna třetina senátorů, podle nichž se prezident dopustil velezrady nebo hrubého porušení ústavy nebo jiné součásti ústavního pořádku.

K přijetí návrhu žaloby na prezidenta je třeba souhlas třípětinové většiny senátorů přítomných na dané schůzi, což je 49 v případě účasti všech 81 členů horní komory. Podání žaloby by pak musely potvrdit nejméně tři pětiny všech poslanců, tedy aspoň 120 členů dolní komory.

Zeman pletl názvy i látku

Zeman na začátku května uvedl, že se na podzim roku 2017 ve Vojenském výzkumném ústavu v Brně vyráběl a testoval nervově paralytický jed A230.

Ve vyjádření plném nepřesností - pletl například názvy institucí nebo látku chybně označil jako A340 - řekl, že podle Bezpečnostní informační služby (BIS) nebo Státního úřadu pro jadernou bezpečnost prý daný jed novičok není, ale on že se opírá o zprávu Vojenského zpravodajství, podle níž tomu je naopak.

Zemanových slov se ihned chytili Rusové, které Británie obviňuje z otravy dvojího agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v britském Salisbury. Otráveni měli být právě látkou zvanou novičok původem ze Sovětského svazu.

Ministerstvo obrany uvedlo, že látky typu nervového jedu novičok se v Česku syntetizují pro účely protichemické obrany, ale pouze v mikroskopickém množství. Podle ministerstva zahraničí se v ČR netestovala látka, kterou byl otráven Skripal.

Reklama

Výběr článků

Načítám