Hlavní obsah

Rodičovská vzroste na 300 tisíc, plánuje vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodičovský příspěvek by měl v budoucích letech vzrůst ze současných 220 na rovných 300 tisíc korun. Vyplývá to z programového prohlášení vlády, na němž se dohodly ANO a ČSSD. Je to o padesát tisíc korun vyšší růst, než s jakým počítala rodinná koncepce bývalé vlády ČSSD, ANO a lidovců.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Závody kočárků ve Stromovce.

Článek

Koncepci minulá koalice schválila loni v září krátce před sněmovními volbami. Tehdy se počítalo se zvednutím rodičovského příspěvku z 220 000 na aspoň 250 000 korun. Ročně to mělo stát asi tři miliardy navíc. Zvýšení o 80 000 korun by tak mělo vyjít na osm miliard navíc.

Vedle vyšší rodičovské se sociální kapitola nynějšího vládního programu rozšířila také o obnovení nemocenské v prvních třech dnech nemoci, tedy zrušení takzvané karenční doby, a prosazení zálohovaného výživného od státu za neplatiče. Jinak zůstal její text v novém dokumentu naprosto stejný.

Kompenzace za zrušení karenční doby

Právě zrušení karenční doby zůstávalo dlouhou dobu sporným bodem vznikající vlády. Nakonec se obě strany dohodly, že by se měla nemocenská začít proplácet od prvního dne od července příštího roku. Nemocní pracovníci by měli dostávat 60 procent náhrady výdělku. [celá zpráva]

Oproti již známým skutečnostem se v dokumentu píše, že vláda projedná možnosti, jak by to kompenzovala zaměstnavatelům. Náhrady zaměstnavatelé nyní vyplácejí od čtvrtého do čtrnáctého dne stonání, od patnáctého dne poskytuje nemocenskou z nemocenského pojištění stát.

O zrušení karenční doby jednala i tripartita, neshodla se na něm ale. Zaměstnavatelé jsou proti. Debatu chtěli odsunout na dobu, až se budou v Česku plošně vystavovat e-neschopenky. Odbory naopak záměr vítají.

Boj o zálohované výživné

Třetím bodem, jímž se sociální kapitola nového prohlášení liší od nynějšího programu Babišovy vlády v demisi, je zálohované výživné. S jeho zavedením počítala už bývalá vláda ČSSD, ANO a lidovců.

Za minulé volební období se na něm ale nedohodla, přestože ministerstvo práce pod vedením sociálních demokratů předložilo návrh opakovaně. Proti se stavělo hlavně ANO. Podle nového programu by za neplatiče měl alimenty za stanovených podmínek poskytovat stát.

Reklama

Výběr článků

Načítám