Hlavní obsah

Když nevíte, poraďte se, vyzvali poslanci Zemana. Ten si za výrobou novičoku stojí

Novinky, ČTK, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Členové sněmovní komise pro kontrolu Vojenského zpravodajství vyzvali ve čtvrtek prezidenta Miloše Zemana, aby se v případě nejasností po četbě zpravodajských informací raději poradil s vládou či tajnými službami. Reagovali tím na jeho slova o údajné výrobě jedu novičok v Česku. Šéfové rozvědek i ministryně obrany to přitom vyvrátili, Zeman ale na svých slovech trvá.

Foto: David Taneček, ČTK

Prezident Miloš Zeman během čtvrteční návštěvy v Polsku

Článek

„Komise vyzývá prezidenta ČR, aby zachovával utajovaný režim zpravodajských informací a v případě nejasností to primárně konzultoval s vládou a českými tajnými službami,” přečetl usnesení předseda komise pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství Vít Rakušan (STAN).

„Máme tady falešný požár, který tady prostě nebyl,“ řekl Rakušan s tím, že prezident použil svévolnou interpretaci toho, co se dočetl ve zprávách Bezpečnostní informační služby a Vojenského zpravodajství. Navíc dodal, že podle něj nejsou obě zprávy v rozporu, jak Zeman naznačil. [celá zpráva]

Zeman ve čtvrtek ve Varšavě po jednání s polským prezidentem Andrzejem Dudou zopakoval, že si za svými slovy stojí. „Citoval jsem pana – tuším, že se jmenuje Šafář – což je ředitel Vojenského výzkumného ústavu (VVÚ), který – tuším, že v únoru – publikoval zprávu o výrobě novičoku,” řekl Zeman v reakci na usnesení komise.

„Při vší úctě k problematice vzdělání některých členů našeho parlamentu si nejsem jist, zda mají lepší informace o této otázce než ředitel ústavu, v němž se podle jeho vlastních slov novičok vyráběl. Znovu opakuji, ta informace byla publikována veřejně – tuším, že v únoru tohoto roku," doplnil prezident.

Foto: Mapy.cz

Vojenský výzkumný ústav v Brně

Zeman mohl narážet na slova ředitele VVÚ Bohuslava Šafáře, který 17. března v České televizi v souvislosti s novičokem uvedl: „Nemám povědomost, že by se někde u nás jakékoliv otravné látky ve větším množství vyráběly. Pokud se vyrobí malé množství, je to jen pro výzkumné účely.“ Zároveň připomněl, že se v tomto případě nejedná o výrobu, ale spíše o „laboratorní přípravu malého množství“.

Na nepřesné užití termínů výroba a testování ze strany VVÚ poukázal v pondělí úřad vlády, když vysvětloval Zemanovo nedorozumění. [celá zpráva]

Novičok se v ČR nevyráběl

Členové komise se podle Rakušana chtěli primárně seznámit s celým vývojem situace a informovat se, zda se jedná o reálný problém. Pozvali si proto i šéfa Vojenského zpravodajství Jana Berouna. Spolu s další členkou komise, Janou Černochovou (ODS), následně konstatovali, že podle informací, které jim Beroun řekl, zpravodajské služby se nedopustily žádné chyby.

„Dle informací Vojenského zpravodajství se v ČR rozběhla laboratorní mikrosyntéza pro výzkumné účely, která není považována za výrobu, a zcela prokazatelně se nejednalo o látku, kterou byly otráveny osoby v kauze agenta Skripala,“ řekl Rakušan.

Na území České republiky se nikdy nevyráběla ani neskladovala látka typu novičok.
ministryně obrany Karla Šlechtová

To po jednání zahraničního výboru potvrdila i ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO), která na něj byla přizvána, aby uvedla informace na pravou míru. „Mohu říci veřejnou informaci, že závěrem jednání je usnesení, kde výbor konstatuje, že na území České republiky se nikdy nevyráběla ani neskladovala látka typu novičok,” řekla Šlechtová.

Kromě Šlechtové se části jednání o novičoku účastnil také šéf Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka a předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová.

Zachovávejte utajovaný režim

Zeman o výrobě novičoku v České republice mluvil minulý týden na TV Barrandov. Ve vyjádření plném nepřesností uvedl, že závěr si udělal z informací Vojenského zpravodajství.

Premiér v demisi Andrej Babiš na Zemanova slova už dříve reagoval s tím, že to prezident „jen nepochopil”. [celá zpráva]

Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek kvůli Zemanovým výrokům plánuje navrhnout svolání mimořádné schůze Sněmovny. [celá zpráva]

Podporu už našel například u lidovců. Klub ODS ji naopak nepodpoří, jelikož by podle Černochové musela být uzavřená vzhledem k utajovaným informacím a zároveň by se podle ní zpravodajci měli věnovat své práci.

Reklama

Výběr článků

Načítám