Hlavní obsah

GIBS dočasně povede Haderková. Řádného Murínova nástupce vybere komise

Novinky, jas
Aktualizováno

Nového šéfa Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) vybere komise ve výběrovém řízení a jméno zvoleného uchazeče následně projednají poslanci bezpečnostního výboru i komise pro kontrolu GIBS. V pondělí o tom rozhodla vláda. Dočasně by měla vést GIBS šéfka právního oddělení pražské expozitury Lenka Haderková.

Foto: Petr Horník, Právo

Na snímku ministr životního prostředí Richard Brabec, premiér Andrej Babiš, ministr zahraničí Martin Stropnický a ministryně obrany Karla Šlechtová.

Článek

„V rámci výběrového řízení bude kandidáta na nového ředitele GIBS vybírat odborná a nezávislá komise,” informovala mluvčí kabinetu Barbora Peterová.

Nástupce Michala Murína, který se rozhodl skončit, bude vybrán na základě zákona o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů, ač se na tuto funkci taková povinnost nevztahuje a všichni dosavadní ředitelé byly jmenováni přímo.

Dočasně inspekci povede Lenka Haderková, uvedl mluvčí GIBS Ivo Mitáček.

„Přestože je tento mandát časově omezen do jmenování nového řádného ředitele GIBS, jsou před námi některé palčivé, a tím i bezodkladné úkoly,“ uvedla Haderková ve vyjádření publikovaném na webu inspekce.

„Za nejdůležitější nyní považuji obnovení důvěry mezi GIBS a státními zástupci, zahájení intenzivní spolupráce se Stálou komisí pro kontrolu GIBS a nastavení ekonomických i řídících procesů uvnitř organizace tak, aby byla zajištěna maximální efektivita fungování GIBS. Za důležité považuji vypracování analýzy současného stavu s návrhem odpovídajících doporučení k přijetí změn pro nově jmenovaného ředitele, který vzejde z transparentního výběrového řízení,“ dodala.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ředitel GIBS Michal Murín

Murín v polovině měsíce oznámil, že koncem dubna u policie skončí. Konec v čele inspekce zvažoval delší dobu kvůli zdravotním obtížím a sporům s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO), který tlačil na jeho odchod. Proti Murínovi bylo vedeno kázeňské řízení kvůli přestupku.

Murín zdůraznil, že po 36 letech odchází především proto, že nechce, aby byla zpochybňována činnost GIBS. Murín vedl inspekci od roku 2015.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám