Hlavní obsah

Agrofert a lidé kolem Babiše prorůstají do státní správy, varují piráti

Novinky, ren

Piráti chtějí zprůhlednit výběr lidí do kontrolních a správních orgánů státních a polostátních firem. Reagují tak na personální změny vlády premiéra v demisi Andreje Babiše. Ve Sněmovně v úterý připomněli návrh tzv. nominačního zákona, kterým by lidé měli být vybíráni až na výjimky ve výběrových řízeních tak, jak je doporučí personální výbor vlády. Pro ministerstva by byl tento výběr závazný.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda Pirátské strany Ivan Bartoš

Článek

„Stát má desítky podniků, které jsou vedeny řediteli a generálními řediteli a toto personální složení se teď otřásá v základech,” řekl na úterní tiskové konferenci předseda pirátů Ivan Bartoš. Reagoval tak na výměny, které provádí současná vláda v demisi.

Piráti tak již v březnu představili návrh tzv. nominačního zákona, jehož cílem je zprůhlednění výběru lidí do řídících a kontrolních orgánů státních a polostátních společností. Jeho součástí by podle nich mělo být i stanovení pravidel pro vlastnickou politiku státu, který by vláda pravidelně předkládala dolní komoře.

„V přímém přenosu můžeme sledovat prorůstání Agrofertu a lidí z okolí Andreje Babiše do státní správy, zároveň i odstraňování těch nepohodlných, a to premiérem v demisi bez důvěry,” kritizoval změny ve vedení firem dále Bartoš.

Ačkoli vlastní návrh zákona připravili i poslanci hnutí ANO, stáhli ho. Podle Bartoše právě proto, že se shodli, že podpoří návrh pirátů. Ti se však nyní zlobí, že vláda v demisi složená z hnutí ANO jejich návrhu dala negativní stanovisko. O zákonu budou poslanci jednat na další schůzi Sněmovny. Podporu by měl mít kromě pirátů v klubech TOP 09, KDU-ČSL, STAN i ČSSD.

Poslanci kritizovali „personální čistky”

Proti změnám ve vedení státních a polostátních firem se poslanci vyslovili již dříve na mimořádné schůzi, kdy „personální čistky” Babišovy vlády kritizovali. [celá zpráva]

V řídících funkcích od nástupu Babišovy vlády skončila řada lidí. Ministr vnitra v demisi Lubomír Metnar (ANO) například odvolal generálního ředitele České pošty Martina Elkána. Odvolán byl i generální ředitel agentury CzechInvest Karel Kučera.

Rezignaci oznámila i ředitelka Státního zdravotního ústavu Jitka Sosnovcová a o odvolání z osobních požádal také ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Zdeněk Blahuta.

Reklama

Výběr článků

Načítám