Hlavní obsah

ČSSD je před klíčovým rozhodnutím o vládní spolupráci s ANO rozpolcená

• Aktualizováno
Novinky, Renáta Bohuslavová

Sociální demokraté mají v pátek večer rozhodnout, zda obnoví jednání o vládní spolupráci s hnutím ANO. Od členů grémia i předsednictva před jednáním v Lidovém domě však zaznívají odlišné názory na spolupráci. Očekává se bouřlivá a dlouhá debata. Podle informací Práva je součástí nabídky pro ČSSD ministerstvo vnitra, zemědělství i práce a sociálních věcí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanec Jan Birke přichází na jednání grémia ČSSD, které jednalo o vstupu do vlády s ANO.

Článek

„Pro mě se nic zásadního nemění. Jsem trvale proti této koalici. Důvodů, proč do této koalice nejít, je víc,” řekl před jednáním grémia předseda senátorského klubu ČSSD Petr Vícha.

Problém vidí v tom, že předseda hnutí ANO Andrej Babiš čelí trestnímu stíhání i obvinění ze spolupráce s StB. Dále připomněl, že ani s ANO nemají většinu ve Sněmovně a byli by závislí na KSČM. Poslední překážkou je pro Víchu existence hlasovací koalice ANO, SPD a KSČM.

Pro vládní spolupráci se naopak před jednáním předsednictva vyjádřil poslanec Jan Birke. „Jsem příznivcem vládního angažmá, nicméně poprvé přijedou lidé z regionů a jednání nebudou jednoduchá,” uvedl.

Nabídka, kterou by vedení strany mělo předsednictvu odpoledne představit, by podle něj měla být natolik „lukrativní”, aby členové mohli odjet do regionů a představit ji členům strany. Ti o ní pak budou rozhodovat ve vnitrostranickém referendu.

Vnitro pro ČSSD

Ta podle informací Práva zahrnuje právě tolik diskutované ministerstvo vnitra. To před jednáním potvrdil i poslanec Jan Birke. Dále pak zemědělství, kulturu, ministerstvo práce a sociálních věci. Debatuje se i o ministerstvu obrany a zahraničí. [celá zpráva]

„Je obecně známo, že názory v ČSSD pro nebo proti vládnímu angažmá jsou tak půl napůl,” dodal poslanec Birke.

Podle místopředsedy ČSSD Romana Onderky by strana měla vyjednávat. „Myslím si, že vyjednávat máme. S kompletními informacemi seznámíme grémium i předsednictvo, a to rozhodne,“ řekl před schůzkou Onderka.

K jednání vybízí i místopředseda strany a pardubický hejtman Martin Netolický. Zdůrazňuje však, že základní podmínkou by měla být neúčast Andreje Babiše ve vládě, pokud ho odsoudí soud. [celá zpráva]

Reklama

Související články

ČSSD přestává věřit v dohodu

Kolem rozložení sil v případné koaliční vládě ANO a ČSSD kolovaly celé úterý Sněmovnou spekulace. Co hnutí ANO potenciálním partnerům nabídlo, nikdo...

Výběr článků

Načítám