Hlavní obsah

Ztratili jsme hodnoty, přicházíme o osobnosti. Člen ANO burcuje kolegy v Babišově hnutí

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha

Situace v ANO už není tak růžová, jak ji vždy prezentoval předseda hnutí a nynější premiér v demisi Andrej Babiš. Ozývá se čím dál více hlasů, které kritizují směřování hnutí. Jedním z takových je Dušan Mourek, který napsal dopis svým kolegům v Praze 18. Novinky mají dopis k dispozici.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman s vládou Andreje Babiše

Článek

„Pražské primárky jsou završením jedné etapy a příležitostí zamyslet se, co jsme v politice dokázali a kam jako hnutí směřujeme nejen na poli pražském, ale i celostátním. Tam jsou pro mě postoje vedení čím dál méně pochopitelné,“ píše v úvodu dopisu Mourek.

V posledních měsících podle něj vychází stále více najevo, jak je hnutí ANO model 2018 odlišné od ANO modelu 2013. Vedení hnutí vyčítá, že se před pěti lety profilovalo jako protikorupční, liberální, středopravicové a proevropské, ale ve dnešních dnech spolupracuje s KSČM a Okamurovými extremisty.

Komentář Saši Mitrofanova k dopisu
Očima Saši Mitrofanova: Snadno mění kůži jen hadi

„Do bezpečnostních funkcí v parlamentu jsou beze studu či skrupulí schvalováni lidé jako ,Mlátička‘ Ondráček či Radek Koten (SPD), člen facebookové skupiny ,Pryč z NATO a EU, Rusko je náš opravdový přítel‘,“ popisuje Mourek.

Telička, Zlatuška, Pelikán...

Kritizuje rovněž, že Andrej Babiš v prezidentských volbách podpořil Miloše Zemana. Ten podle Mourka funguje jako „kremelská spojka Vladimira Putina v Evropě a neváhá se stavět proti našim spojencům v NATO”.

ANO podle něj ztratilo jasný názor, zda Česko patří na Západ, nebo na Východ. Podotýká, že kvůli posunu v názorech a činech přichází ANO v posledních měsících o jednu prozápadně orientovanou osobnost za druhou.

Mourek jmenuje například europoslance Pavla Teličku, někdejšího poslance Jiřího Zlatušku či končícího ministra spravedlnosti Roberta Pelikána. „Ministr Stropnický už je zřejmě nepohodlný Zemanovi, takže jeho místo nabízí Andrej Babiš při jednáních ČSSD,“ zdůraznil Mourek.

Na paškál si vzal i Krnáčovou

Podle Mourka se projevuje zmíněná ztráta hodnot a ideálů i na komunální úrovni. „Amatérismu a neschopnosti týmu kolem primátorky (Adriany Krnáčové – pozn. red.) se smějí všechny sociální sítě. A o trafikách by mohl nejlépe vyprávět šéf buňky ANO u nás na Praze 18, podnikatel a fotbalový trenér Stanislav Nekolný,“ píše Mourek.

„Politika bez hodnotového zakotvení nakonec vždy degeneruje v pouhý mocenský nástroj,“ uzavírá dopis Mourek.

Sám Mourek Novinkám řekl, že dopis byl míněn jako příspěvek do interní vnitrostranické diskuse a někdo ho zřejmě rozeslal médiím. „Už s tím asi nic nenadělám. Ale neměl jsem zájem o propírání interního směřování strany na veřejnosti,“ řekl Mourek.

Šéf ANO v Praze 18 Nekolný Novinkám autenticitu dopisu potvrdil. Mourka prý však nikdy neviděl a jeho výtky odmítá.

Reklama

Výběr článků

Načítám