Hlavní obsah

Ministerstvo práce podalo trestní oznámení kvůli ekonomickému systému a skartaci dokumentů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) v úterý oznámilo, že podalo trestní oznámení v souvislosti s podezřením na spáchání trestného činu porušování povinností při správě cizího majetku a zneužití pravomoci úřední osoby. Trestní oznámení souvisí s ekonomickým informačním systémem. Škoda prý může přesahovat 150 miliónů korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová (ANO)

Článek

Resort má podezření, že k trestnému činu mohlo dojít v souvislosti se systémem EKIS/SAP a skartací písemností. K ní mělo dojít v prosinci loňského roku.

„Celou věc považuji přímo za skandální nejenom tím, že zřejmě došlo k tomuto úmyslnému jednání, ale hlavně mě šokuje míra škody, která by mohla vzniknout České republice, a tedy všem daňovým poplatníkům,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí v demisi Jaroslava Němcová (ANO).

Resort se odvolává na výsledky vnitřního i forenzního auditu, které měly doložit podezření na nesrovnalosti.

„Není vyloučeno, že se v daném případě mohlo jednat o spolčení více osob s cílem páchání trestné činnosti ať již formou organizované skupiny, či zločinného spolčení,” uvedl resort bez dalších podrobností s poukazem na probíhající vyšetřování.

Němcová se před časem dostala do středu s předchůdkyní v čele MPSV Michaelou Marksovou (ČSSD). Němcová ve Sněmovně bývalé vedení ministerstva obvinila, že před předáváním resortu nechalo zničit spoustu uzavřených smluv, především v oblasti IT zakázek. Marksová to označila za „lež a účelový blábol”. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám