Hlavní obsah

Obviněný soudce Elischer: Nikdy jsem žádný úplatek nevzal

Právo, Radim Vaculík, Radka Kovářová

Nikdy jsem žádné úplatky nevzal, ani jsem se nikdy nedopustil ničeho nezákonného. To jsou slova odstaveného soudce pražského vrchního soudu Ivana Elischera, kterého policie stíhá za to, že za peníze v odvolacích řízeních zmírňoval tresty za drogové delikty ve vietnamské komunitě.

BEZ KOMENTÁŘE: Soudce Elischer opouští vazební vězniciVideo: Marek Bádal, Novinky

 
Článek

Napsal je v pátek v prohlášení adresovaném deníku Právo. Jde o jeho vůbec první vyjádření v případu poté, co jej policie v půlce března zadržela a co strávil měsíc za mřížemi. [celá zpráva]

„Mohu jen prohlásit, že žádné peníze pocházející z údajné trestné činnosti nebyly nikde nalezeny a ani být nemohly, protože jsem žádné peníze nikdy nepřevzal,“ uvedl Elischer.

Připomněl, že ani odposlechy pořízené policií z budovy soudu či telefonátů nedokumentují žádné předávky peněz.

Přišli si pro něj domů

Elischer popsal, že si pro něj policie přišla 13. března ráno do jeho pražského bytu. „V té době tam byly ještě manželka a dcera. Policie se při zadržení i během prohlídek chovala korektně a profesionálně,“ napsal Právu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Soudce Elischer opouští vazební věznici

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) ho podezírají, že si nechal slíbit nejméně milión korun a ovlivnil ve dvou případech odvolací verdikty. Některým obžalovaným prý snížil trest, jiným vrátil alespoň část zabavených peněz.

Policie jej začala stíhat poté, co jej nejméně několik měsíců sledovala. Nasadila mu štěnice do kanceláře v budově vrchního soudu, který stojí přímo před vazební věznicí na Pankráci.

Policie nasadila odposlechy

Policie sledovala Elischerovy schůzky i soukromý e-mail a důkazy zřejmě získala i při odposlechu mobilu patřícího Nguyen Quoc Hungovi. To má být podle policie člověk, který byl prý spojkou se soudcem Elischerem a s příbuznými obžalovaných a údajně domlouval výši údajných úplatků.

Vazební celu v Praze na Pankráci opustil ve středu. Hrozí mu až dvanáct let vězení. Jde přitom o nejvýše postaveného soudce, kterého kdy česká policie obvinila. Elischer celou dobu obvinění odmítá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám