Hlavní obsah

Svah v Úpě hoblovali Krakonošovi lyžníci

Právo, Vladislav Prouza

Svah v krkonošské Horní Malé Úpě hoblovali v sobotu dopoledne Krakonošovi lyžníci. Muži, ženy a děti v historických kostýmech zdolávali na jasankách leckdy z dob lesáků hraběte Harracha možná třistametrový obří slalom. Nebyla nouze o krkolomné pády a obdivuhodně vystřihnuté telemarky.

BEZ KOMENTÁŘE: Retro sjezd v KrkonošíchVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

Borci, co dobře namazali obyčejnou parafínovou svíčkou, dosahovali za silné chumelenice a teplotách okolo minus 14 stupňů času okolo čtrnácti vteřin. Sáňkařům sedlajícím často až osmdesátileté saně to trvalo v hlubokém sněhu skoro půl minuty.

„Sáně máme odtud z Malé Úpy od jednoho známého. Nic se na nich za osm desetiletí nezměnilo. Občas nám je půjčí. Volant mají snad ještě z německého obrněnce hakla,“ popsal originální řiditelné sáně jeden z mladých retro závodníků.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Krakonošovi lyžníci v Horní Malé Úpě.

Retro nemusel podle zkazek a dobových fotografií pracně napodobovat 70letý Jiří Faistaver z Víchové u Semil. Kmet si jenom oživil vzpomínky na mládí.„Zrovna s tímhle bych problém neměl. Horší je dneska sehnat dobovou lyžařskou výstroj a výzbroj. Retro zkrátka frčí a tyhle věci jdou na dračku. Obchodníci ve Vrchlabí prodávají historické lyže a boty okolo dvou tisíc korun, a to jsou ještě vcelku laciní. Já měl štěstí. Lyže mi dala sousedka, která je chtěla původně rozštípat. Získal jsem takto i boty, které by jinak asi skončily v kamnech,“ popisuje Faistaver cestu na maloúpský svah.

Konec sezóny

„Tohle nic není. Nedávno jsem na historických lyžích absolvoval čtyřkilometrový závod,“ podotkl čilý sedmdesátník, jenž v Horní Malé Úpě směle konkuroval mnohem mladším retro závodníkům z Česka a sousedního Polska.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Krakonošovi lyžníci v Horní Malé Úpě.

Akce Krakonošovi lyžníci předznamenala brzký konec maloúpské lyžařské sezóny s předpokládaným ukončením o velikonočním víkendu. Zima soudě alespoň podle zasněžené soboty zdaleka v Krkonoších neřekla poslední slovo. „Sezónu plánujeme ukončit 2. dubna tradičním happeningem,“ přiblížil ředitel skiareálu SKIMU v Horní Malé Úpě Martin Buček.

Lidí letošní zimu zavítalo do Malé Úpy odhadem o deset a patnáct procent víc než loni. Turisté většinou volili vícedenní pobyty. „Návštěvnost zvyšují i podobné akce mj. zdejší Malý festival trvající od Vánoc do Velikonoc, kdy na pódiích zdejších restaurací střídavě vystupují známí interpreti. Jednoduše tím chceme lidem vyplnit dobu pobytu, aby nebyli závislí jenom na lyžích,“ doplnil Buček.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Krakonošovi lyžníci v Horní Malé Úpě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám