Hlavní obsah

Úmrtí na chřipku je už téměř sto

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní chřipková epidemie poprvé po několika týdnech mírně ustoupila. Její dosavadní účet je ale krutý: už 98 úmrtí.

Foto: Profimedia.cz

Očkování proti chřipce. Ilustrační foto

Článek

„Po několika týdnech máme pokles nemocnosti o tři procenta. V současnosti je to 1923 nemocných na sto tisíc obyvatel. Dá se tedy říci, že bychom mohli být za vrcholem epidemie,“ řekla v pátek Právu Martina Havlíčková ze Státního zdravotního ústavu v Praze. [celá zpráva]

Podle ní ale bude ještě několik týdnů trvat, než epidemie skončí. Počet úmrtí stoupá. „Letos jsme dosud zaznamenali 352 klinicky závažných případů chřipky a z toho 98 úmrtí. Loni za celou chřipkovou epidemii to bylo 333 klinicky závažných případů a 114 úmrtí. Letošní účet tedy může loňská čísla překonat,“ podotkla Havlíčková.

Převažuje typ B

Dodala, že loni chřipka a respirační nemoci zasáhly 1,5 miliónu lidí. „Letos to možná bude víc, ale na konečná čísla si budeme muset ještě počkat,“ informovala Havlíčková.

Hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová pro Právo doplnila, že epidemie přetrvává na celém území republiky. Převažuje chřipka typu B nad typem A.

Také Gottwaldová uvedla, že i přes mírný pokles nemocnosti se dynamika epidemie mění jen velmi pomalu. „Nemocnost kolísá a hodnotu 2000 nemocných na 100 000 obyvatel stále ještě přesahuje v Moravskoslezském, Libereckém, Jihomoravském, Pardubickém a Plzeňském kraji,“ upozornila hygienička.

Také celá západní Evropa je ve fázi plošné epidemie, stejně tak sousedé v Německu, Polsku, Rakousku a na Slovensku.

Reklama

Související témata:

Související články

Chřipce již v Praze letos podlehlo 10 lidí

Již deset lidí letos v Praze zemřelo na následky chřipky. V rámci zveřejnění statistik k probíhající chřipkové epidemii to v pondělí uvedla Hygienická stanice...

Epidemie chřipky trvá. Už sedmdesát mrtvých

Epidemie chřipky nadále přetrvává na celém území Česka. Už si vyžádala 70 úmrtí. „V současné době máme 1984 nemocných na 100 tisíc obyvatel a to znamená, že...

Výběr článků

Načítám