Hlavní obsah

Byli jsme na dně Vltavy s policejními potápěči, pátrali jsme po nevybuchlé munici

Novinky, nšt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Již druhý den pokračují v úterý policejní potápěči v prohledávání dna Vltavy v oblasti Vyšehradské skály. Snaží se tak zabránit amatérským hledačům, aby tam nacházeli další munici z druhé světové války. Z řeky se zatím podařilo vylovit puškový granát.

Policejní potápěči během bezpečnostní akce v Praze Video: Novinky

 
Článek

„Během posledních čtrnácti dní máme hlášené nálezy občanů, které loví na dně Vltavy na tzv. magnety. Nalézají nebezpečné věci, jako jsou například nože pocházející z trestné činnosti nebo staré zbraně. Proto jsme tuto akci naplánovali, abychom těmto situacím předešli,“ řekl Novinkám Radek Trojan, vedoucí poříčního oddělení pražské policie.

Za druhé světové války sídlila v budově podolské porodnice nemocnice vojáků německého Wehrmachtu.

„Při svém odsunu doslova vyházeli do vody nebezpečné předměty jako munice, dělostřelecké granáty či letecké pumy,“ pokračoval Trojan.

Foto: Novinky

Policejní potápěči v Praze.

Teplota Vltavy se v těchto dnech pohybuje okolo 5 až 7 stupňů. Podle Trojana je právě kvůli počasí na dně řeky dobrá viditelnost. Pátrání je naplánováno do středečních odpoledních hodin, bezpečnostní akce tím ale zdaleka nekončí. „Určitě se daný úsek nestihne prohlédnout celý, a tak hned, jak to výkon služby umožní, budeme v tom i nadále pokračovat,“ uzavřel Trojan.

Reklama

Výběr článků

Načítám