Hlavní obsah

Od víkendu se začne prudce oteplovat

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celodenní mrazy o víkendu skončí a v příštím týdnu se již odpolední teploty budou dostávat i k 10 stupňům Celsia. Výrazný teplotní skok přinese změna proudění, kdy chladný vzduch od severovýchodu vystřídá teplé jižní až jihozápadní proudění. Novinkám to řekla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Třebaže ve čtvrtek 1. března začalo meteorologické jaro, nynější teploty jsou 12 stupňů pod dlouhodobými průměry. Na mnoha místech opět padaly teplotní rekordy a teploty klesaly hluboko pod -20 stupňů Celsia. [celá zpráva]

Přes den bude ve čtvrtek jasno či polojasno, na Moravě a ve Slezsku se může vyskytnout slabé sněžení. V průběhu dne bude v Čechách přibývat oblačnosti a nejvyšší teploty se dostanou na -7 až -3 stupně, na východě republiky půjde o teploty mezi -5 a -9 stupni.

V pátek bude zpočátku dne převládat polojasno. Odpoledne opět bude přibývat oblačnosti na zataženo a znovu se objeví slabé sněžení,” uvedla Honsová.

Ráno budou teploty klesat v Čechách na -8 až -12, na Moravě a ve Slezsku na -14 až -18 stupňů. Přes den na západě vystoupají na -5 až -1 stupeň, na východě zůstanou mezi -7 a -3 stupni.

Zlom přijde v sobotu, kdy bude převážně zataženo až oblačno s ojedinělým sněžením. Ranní minima budou klesat na -6 až -10 stupňů, na severovýchodě republiky až k -12, odpoledne se však teploty dostanou na -2 až 2 stupně, přičemž ve středních Čechách a v Polabí mohou vystoupat až na 4 stupně.

Oblačné počasí bude pokračovat rovněž v neděli, kdy se ojediněle mohou vyskytovat mrznoucí srážky, případně náledí. Ráno teploty klesnou na -2 až -6 stupňů, přes den se v Čechách dostanou na 3 až 7 stupňů, na východě na 0 až 4 stupně.

V pondělí již bude oblačno s deštěm, sněžení se objeví v polohách nad 700 metrů nad mořem. Ranní minima budou mezi -2 a -6 stupni, odpoledne se dostanou na 3 až 7 stupňů.

Od úterý do čtvrtka budou ranní minima kolísat kolem nuly, odpolední teploty se dostanou v úterý k 8 stupňům a v dalších dvou dnech až k 10 stupňům Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám