Hlavní obsah

Česko se z ledového sevření zatím nedostalo, teploty znovu padaly pod minus dvacet

• Aktualizováno

Teploty v Česku v noci na čtvrtek byly opět extrémní. Nejnižší teplota, minus 24,1, byla zaznamenána v Orlickém Záhoří na Rychnovsku. Dvacetistupňové mrazy však zaznamenaly stanice na více místech. V Karlově Studánce na Bruntálsku naměřili minus 20,5, tedy nejnižší teplotu za posledních 55 let.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Obří ledová skulptura v lesíku u Lovětína na Jihlavsku

Článek

V platnosti je stále výstraha meteorologů kvůli velmi silnému mrazu, a to pro celé území Česka.

V Kořenově-Jizerce v Jizerských horách bylo minus 24 stupňů. V Bedřichově na stanici Nová louka naměřili minus 22,9 stupně Celsia.

Pod dvacet stupňů bylo i v Hoštálkové ve Zlínském kraji, a to minus 21,4 stupně.

Silný mráz byl také v Libereckém kraji na Jizerce. Tam v noci bylo minus 24. Rekordy v kraji padly na třech místech.

Teplotní rekordy pro 1. březen padly v Královéhradeckém kraji například v Peci pod Sněžkou a na Labské boudě, dále také v Holovousích na Jičínsku či Rokytnici v Orlických horách.

V Peci meteorologové naměřili minus 19,9, přičemž dosavadní teplotní minimum pro 1. březen tam bylo v roce 2005, a to minus 14,9. Na Labské boudě klesla teplota 18,5 stupně pod nulu, čímž byl překonán rekord pro tento den z roku 2005, kdy tam 1. března naměřili minus 15,9 stupně Celsia. V Holovousích bylo minus 12,9, přičemž ve stejný den roku 1971 bylo minus 11,4. V Rokytnici v Orlických horách měli minus 16,9, čímž byla překonána dosavadní nejnižší teplota pro tento den z roku 1963, kdy tam bylo minus 14,7 stupňů Celsia.

V Moravskoslezském kraji bylo nejchladněji v Mořkově na Jičínsku, kde naměřili rovněž 21,4 stupně Celsia. O rekord však nešlo, ten padl v roce 1986, kdy bylo minus 23,3 stupně.

Ve Středočeském kraji bylo v noci nejchladněji v Nehradovicích-Rudolsi na Příbramsku, kde naměřili minus 17,2 stupně Celsia. Rekordy byly přepsány v Lánech na Kladensku, kde bylo minus 15,7 stupně, ve Vavřinci-Žíšově (-15,5 stupně) a v Netvořicích (minus 14,7 stupně).

V Jihomoravském kraji teplotní rekordy nepadaly, v minulosti dosahovaly i minus 21 stupňů, nyní to bylo kolem -16.

V Olomouckém kraji bylo nejchladněji v Potštátě-Boškově, kde meteorologové naměřili 20,6 stupně pod nulou. Dosavadní dlouhodobé teplotní rekordy padly v Jeseníku, Protivanově na Prostějovsku a Luké na Olomoucku.

Anketa

Jak se potýkáte s teplotami hluboko pod nulou?
Nechodím ven
12,2 %
Trpím, ale zvládám to
37,2 %
Normálně, nevadí mi
50,6 %
Celkem hlasovalo 1577 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám