Hlavní obsah

ANO se zeptá svých členů, jakou chtějí vládu. Ve hře je i varianta bez Babiše

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Členové hnutí ANO budou mít podle předsedy poslanců Jaroslava Faltýnka možnost se ve vnitrostranickém průzkumu vyjádřit k sestavování vlády. Přes tři tisíce členů dostane na výběr ze čtyř variant. Ve hře je i pokračování vlády ANO, ČSSD a lidovců, ale bez Babiše. Jasno chce mít vedení do dvou týdnů.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Prezident Miloš Zeman (vlevo) pověřil předsedu ANO Andreje Babiše jednáním o sestavení vlády.

Článek

„Uspořádáme jako hnutí vnitrostranický průzkum, kde se zeptáme na jejich názor o vyjednávání o vládě. Budu je informovat o všech jednáních, která proběhla,“ řekl v úterý novinářům předseda poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

Více než 3000 členů hnutí ANO bude hlasovat o čtyřech variantách. Mezi nimi je i koaliční vláda s ČSSD, o které minulý týden obě strany zahájily jednání, která budou pokračovat ve středu. [celá zpráva]

Jaké možnosti nabídne ANO svým členům?
1. koaliční vláda ANO a ČSSD s podporou KSČM
2. menšinová vláda ANO s podporou/tolerancí SPD a KSČM
3. menšinová vláda ANO s podporou/tolerancí ČSSD a KSČM
4. koaliční vláda ANO, ČSSD, KDU-ČSL s jiným premiérem než Andrejem Babišem

Vedení zajímá i to, jestli by preferovali vládu bez předsedy Andreje Babiše. Své členy hodlá oslovit dopisem.

Hlasuje ČSSD, tak my také

Straníků se vedení hnutí ANO bude ptát i na to, zda je pro ně zásadní, aby vláda získala důvěru co nejdříve nebo jestli by podpořili novelu ústavního zákona o obecném referendu bez možnosti hlasování o mezinárodních smlouvách, tedy o vystoupení z EU a NATO.

Hnutí k variantě vnitrostranického hlasování přistoupilo podle Faltýnka i s ohledem na to, že o variantách vládní spolupráce budou na pokračujícím sjezdu 7. dubna hlasovat i členové sociální demokracie.

„Připadá nám logické, abychom se i my zeptali svých členů, zda a jak pokračovat v jednáních,“ doplnil Faltýnek. O názorech straníků by chtělo mít vedení jasno nejpozději do dvou týdnů. „Spěcháme,“ doplnil Faltýnek.

Na jakém půdorysu a kdy vláda vznikne, zatím jisté není. Prezident Miloš Zeman ale minulý týden řekl, že by chtěl, aby vláda s důvěrou vznikla do prázdnin. Andrej Babiš takovou variantu označil za rozumnou. [celá zpráva]

Anketa

Jakou vládu byste preferovali vy?
Koaliční vláda ANO a ČSSD s podporou KSČM
16,1 %
Menšinová vláda ANO s podporou/tolerancí SPD a KSČM
38,4 %
Menšinová vláda ANO s podporou/tolerancí ČSSD a KSČM
2,1 %
Koaliční vláda ANO, ČSSD, KDU-ČSL bez A. Babiše
43,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7910 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám