Hlavní obsah

MPSV podalo trestní oznámení kvůli zneužití bezpečnostních systémů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo práce podalo minulý týden trestní oznámení kvůli zabezpečení některých prostor ve své budově i v objektu České správy sociálního zabezpečení. Rozšířilo tak původní podnět, který dalo loni před Vánocemi. Neznámého pachatele vedení resortu podezírá z podvodu a porušení povinností při správě majetku i ze zneužití bezpečnostních systémů, informovalo v pondělí ministerstvo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová (ANO).

Článek

Ministryně práce v demisi Jaroslava Němcová (ANO) řekla, že v budově úřadu měly čtyři kanceláře zvláštní zabezpečení. Potřebné dokumenty k němu se nepodařilo dohledat, chyběly také náhradní klíče. V sídle České správy sociálního zabezpečení byla taková kancelář jedna. Němcová zdůraznila, že resort spravuje „kritickou infrastrukturu státu”, musí proto postupovat obezřetně.

Podle MPSV první trestní oznámení kvůli možnému zneužití bezpečnostních systémů, které monitorují vybrané prostory ministerstva a sociální správy, podalo vedení resortu loni 20. prosince. Podnět na neznámého pachatele rozšířilo minulý týden 15. února, a to o podezření na porušení povinností při správě cizího majetku a na podvod. „Ministerstvo práce při podání rozšíření trestního oznámení vycházelo ze zjištění interního auditu a dále pak znaleckého posudku, které byly provedeny v měsíci lednu 2018,” uvedlo MPSV.

Němcová řekla, že poslední trestní oznámení se týkalo „kybernetického incidentu”, kdy se někdo naboural před dvěma týdny úřadu do e-mailové pošty.

Trestní oznámení na neznámé pachatele podávali i předchůdci Němcové ve funkci. Resort v čele s ministryní Michaelou Marksovou (ČSSD) se v minulém volebním období obrátil na policii třeba kvůli koupi sídla úřadu práce či kvůli zakázkám na informační technologie. Ministr práce přechodné Rusnokovy vlády František Koníček zas podal několik trestních oznámení kvůli čtyřem velkým projektům z evropských peněz za víc než 1,3 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám