Hlavní obsah

Ústavní soud odmítl Březinovu stížnost kvůli trestu za neoprávněné odměny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pražský zastupitel Karel Březina neuspěl u Ústavního soudu (ÚS) se stížností na rozsudek, který jej uznal vinným z podvodu v pražském dopravním podniku. Březina měl neoprávněně pobírat odměny v celkové výši 290 tisíc korun. Soud mu za to uložil podmíněný trest. Odůvodnění ÚS zatím nezveřejnil.

Foto: Petr Horník, Právo

Karel Březina (ČSSD)

Článek

Podle obžaloby zamlčel Březina valné hromadě Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP) podstatnou skutečnost, že společnost Porcela Plus, kde působil taktéž v dozorčí radě, skončila v konkurzu. Podle obchodního zákoníku měl Březina za této situace odejít z dozorčí rady DPP.

Už v dovolání k Nejvyššímu soudu Březina kritizoval zvolený výklad zákona a zpochybnil také svou povinnost informovat o konkurzu Porcela Plus valnou hromadu dopravního podniku. Základní informační povinnost měl podle dovolání rejstříkový soud. Podle Nejvyššího soudu ale Březina chyboval.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„V důsledku jeho jednání akciová společnost DPP mylně předpokládala, že i nadále má právní nárok na výplatu odměny za výkon funkce v její dozorčí radě, a pobíráním těchto odměn i po zániku této funkce po dobu téměř dva a půl roku se tak obohatil k její škodě,” stálo v rozhodnutí Nejvyššího soudu z konce roku 2015.

Březina zůstal v politice i poté, co rozsudek nabyl právní moci. Loni v listopadu rezignoval na post předsedy zastupitelů ČSSD v Praze v reakci na výsledek ČSSD ve sněmovních volbách v Praze.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám