Hlavní obsah

Na orloj se po šedesáti letech vrátí konopná lana, od počátku se o něj stará jediné hodinářství

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na začátku ledna se orloj na Staroměstské radnici v Praze zastavil. Důvodem byla plánovaná oprava, při níž se stroj rozebral na malé součástky. Orloj se navíc v rámci oprav opět dočká konopných lan namísto řetězů. Podívejte se s námi do dílen pražského rodinného hodinářství Hainz, kde se o vzácný stroj pod dohledem restaurátorů starají už od 15. století.

Staroměstský orloj se od roku 1866 opravuje v pražském hodinářství Video: Novinky

 
Článek

Orloj prošel už několika rekonstrukcemi. První výrazná byla už v roce 1866, kdy vůbec nefungoval. „Pak před válkou i po válce, potom v roce 1986, 1995, 2005 a vlastně komplexní rekonstrukci od války zažíváme až teď,“ řekla jednatelka hodinářství Mariana Nesnídalová.

Orloj se při opravách dočká například nové kopie Mánesovy kalendářní desky nebo nových konopných lan, které nahradí dosavadní ocelové řetězy. Vrátí se tak do podoby z 60. let 19. století.

Foto: Novinky

Božkův chronometr je pro fungování orloje nejdůležitější.

Restaurované části v hodinářství

Pod vedením odborníků se v pražské dílně zrenovují i nejstarší díly stroje z 15. století. „Už máme hotový pomocný nátah čtyřiadvacetníku (vnějšího pohyblivého ciferníku s gotickými číslicemi, který ukazuje staročeský čas začínající západem Slunce, pozn. red.), budeme restaurovat točny pod apoštoly, Božkův chronometr a kohouta,“ objasnila Novinkám Nesnídalová a vysvětlila, že bez pomocného stroje by se čtyřiadvacetník nepohnul. Je to vlastně největší kružnice na orloji a pomáhá jeho pohybu.

Božkův chronometr je srdce orloje. „Kdyby nešel, nešlo by nic, bez něj by se celý orloj zastavil.“

Zlatý kohout byl dodaný na orloj v roce 1880, podle Nesnídalové je to na orloji „novinka“. Jeho funkce jsou omezené - hýbe hlavou a křídly a samozřejmě kokrhá. „Také se celý rozebere, vnitřek se zrestauruje a dostane nový zlatý kabát,“ dodala Nesnídalová.

Foto: Novinky

Zlatý kohout je z roku 1880 a je na orloji v podstatě novinkou.

Zprovozní se v říjnu

Délka opravy byla předběžně určena na půl roku, ale vše podle Nesnídalové záleží na tom, jak rychle budou pracovat kameníci. Ti musí přijít jako první a opravit kamenné prvky, které u orloje jsou. „Tuším, že termín spuštění je stanoven až na 28. října, ale my ho samozřejmě smontujeme dřív a budeme mít nějaký záložní program, abychom vyzkoušeli, zda funguje vše tak, jak má,“ řekla jednatelka společnosti Hainz.

Náklady na současnou generální opravu pražského orloje se odhadují na deset miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám