Hlavní obsah

Piráti navrhují možnost odvolat prezidenta v referendu

Právo, Karolina Brodníčková

Odvolat hlavu státu by mělo být podle Pirátů o dost jednodušší než vystoupit z NATO či EU. O prezidentovi by občané podle Pirátů měli mít možnost rozhodovat v „běžném“ referendu, vyvolaném na základě petice se 100 až 250 tisíci podpisy.

Foto: Petr Horník, Právo

Zleva Jakub Michálek, Ivan Bartoš a Mikuláš Ferjenčík (všichni Piráti)

Článek

Odvolání by platilo, pokud by se „pro“ vyslovilo více než 50 procent hlasujících. Proti tomu by ústavní referendum podle Pirátů mělo být vyvoláno s dvojnásobkem podpisů, „pro“ by muselo být alespoň 60 procent hlasujících.

„Chceme přímou odvolatelnost přímo volených politiků. Mělo by se to týkat senátorů a starostů, pokud by byli přímo voleni, což v tuto chvíli nejsou. A analogicky i prezidenta,“ řekl Právu poslanec Mikuláš Ferjenčík, který za Piráty jednání o zákonu o obecném referendu s dalšími stranami vede.

Odvolávat členy vlády či poslance by v referendu nešlo.

Okamura: Můžou podpořit náš návrh

Odvolatelnost politiků a prezidenta prosazuje ve svém programu SPD Tomia Okamury. I on chce začít odvolatelností přímo volených politiků.

„Náš návrh zákona na zavedení přímé volby starostů a hejtmanů leží ve Sněmovně. Vláda k němu v lednu dala neutrální stanovisko. A náš návrh zavádí i odvolatelnost. Piráti mají možnost náš návrh podpořit. Oni o tom mluví, ale my to už navrhli,“ řekl Okamura Právu.

Láska: Otevírají něco, co nemají pod kontrolou

V běžném všelidovém hlasování by měli lidé podle Pirátů mít možnost rozhodovat také o otázkách každodenního života, jako je třeba zákaz kouření v restauracích a podobně. Pro otázky, jako je například referendum o setrvání v EU, by mohlo být vyvoláno pouze ústavní referendum s přísnějšími podmínkami.

Tlačení zákona o referendu vyčítá Pirátům senátor Václav Láska (nestr., dříve za SZ), který kandidoval s jejich podporou. „Otevírají otázku, kterou nemají pod kontrolou. Nakonec z toho může vypadnout něco ošklivého, čemu nebudou moci zabránit. Nemají sílu, aby to zablokovali. Diskutuji s nimi, jestli je správné tohle téma otevírat,“ řekl Právu.

Odvolatelnost přímo volených politiků i prezidenta však Láska podporuje. „Když prezidenta volí veřejnost, tak by měla mít nástroj jej i odvolat, pokud ji zklame. Ale ten nástroj musí být koncipován tak, aby mohl být použit jen v extrémní situaci,“ dodal.

Anketa

Souhlasíte se zavedením možnosti odvolat prezidenta v referendu?
Ano
28,1 %
Ne
71,9 %
Celkem hlasovalo 22523 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám