Hlavní obsah

Babiš vidí komunisty a SPD jako nejlevnější partnery, shodli se lidovci a ODS

Novinky, ren, zpe
Praha

O postojích k sestavování druhé vlády Andreje Babiše (ANO) v úterý dopoledne ve Sněmovně jednali lidovci s ODS. Podle občanských demokratů se strany shodly na tom, že Babiš s nimi nemá v úmyslu konstruktivně jednat o programu. KDU-ČSL na schůzku následně pozvala i hnutí STAN.

Foto: Pavel Karban, Právo

První místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija

Článek

První místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija jednání s KDU-ČSL označila za konstruktivní. „Bavili jsme se o postoji k sestavování vlády Andreje Babiše. Shodli jsme se, že Andrej Babiš nemá v úmyslu jednat konstruktivně o programových bodech, sestavil expertní týmy s KSČM a SPD,“ konstatovala Udženija.

„Andrej Babiš vidí KSČM a SPD jako nejlevnější partnery,“ dodala.

Tématem schůzky byl také zákon o referendu, který chtějí protlačit právě SPD, komunisté a hnutí ANO. Podle místopředsedy ODS Martina Kupky jde o populistický počin, který nijak nezlepší demokracii. „ČR takový zákon nepotřebuje,“ míní.

Strany spolu také řešily odvolání šéfa SPD Tomia Okamury z pozice místopředsedy Sněmovny. Navrhují to lidovci. „Občanští demokraté o tom budou jednat na jednání poslaneckého klubu, já osobně to podpořím,“ řekl Kupka. Okamuru z pozice místopředsedy budou chtít sesadit i Starostové.

Andrej Babiš nemá ambici, aby tady vznikla stabilní většinová vláda
Marian Jurečka, KDU-ČSL

První místopředseda lidovců Marian Jurečka zopakoval, že některé strany jsou připravené jednat s hnutím ANO o sestavení většinové vlády, ale Andrej Babiš podle něj do jednání nevkládá dostatek energie.

„Nemá ambici, aby tady vznikla stabilní většinová vláda, a je chyba, aby tady vznikla vláda s podporou extremistů,“ uvedl Jurečka. Doplnil, že není podmínkou, aby v takové vládě byli lidovci.

Lidovci chtějí jednat i se sociálními demokraty. To ale podle Jurečky proběhne až po jejich mimořádném sjezdu, který se uskuteční v neděli.

Předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík řekl, že odblokovat situaci je možné, když spolu demokratické strany mluví. „Pokoušíme se vymyslet postup, jak zastavit nástup komunistů a SPD k moci,” doplnil šéf poslanců STAN Jan Farský.

Reklama

Výběr článků

Načítám