Hlavní obsah

Moravskoslezský a Zlínský kraj se dusí ve smogu. Meteorologové radí omezit pobyt venku

Právo, ČTK, hon
Ostrava
Aktualizováno

Český hydrometeorologický ústav (ČMHÚ) vyhlásil regulaci z důvodu vysoké přítomnosti prachu v ovzduší v oblasti Ostravska, Třinecka a Karvinska. V sobotu dopoledne přidal i Zlínský kraj. K tomuto kroku meteorologové přistupují vždy, kdy koncentrace prachu překročí 150 mikrogramů na metr krychlový a ve výhledu 24 hodin se nepředpokládá její pokles.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Pohled na centrum Ostravy, když se topí ve smogu (ilustrační foto)

Článek

„Doporučujeme omezit pobyt pod širým nebem a zdržet se zvýšené fyzické zátěže, spojené se zvýšenou frekvencí dýchání. Doporučení platí zejména osobám s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starším lidem a malým dětem,“ uvedl ČHMÚ.

Motoristům meteorologové doporučují omezit využívání dopravních prostředků se spalovacím motorem a přednostně používat veřejnou dopravu.

„Žádáme řidiče automobilů, aby pokud možno nevyjížděli, neboť emise z automobilů se významně podílejí na zvýšených koncentracích suspendovaných částic PM10 a oxidu dusičitého,“ uvedl ČHMÚ ve svém hlášení, které se během každé zimní sezóny v některých oblastech Moravskoslezského kraje opakuje několikrát.

Smogová situace na Zlínsku

Hodnoty polétavého prachu se ve Zlínském kraji pohybují v rozpětí od 71 do 110 mikrogramů na metr krychlový. Povolený limit je 50 mikrogramů na metr krychlový. Není tak vyloučeno, že v blízké době může být vyhlášená regulace, při níž už podniky musejí dodržovat různá opatření, sdělil Český hydrometeorologický ústav.

Na Zlínsku je nejhorší situace ve Valašském Meziříčí, kde se denní koncentrace v sobotu ráno pohybovaly okolo 110 mikrogramů na metr krychlový, hodinové okolo 150 mikrogramů. Naopak nejlépe se ráno dýchalo obyvatelům Těšnovic, kde se čtyřiadvacetihodinové hodnoty dostaly na 71 mikrogramů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám