Hlavní obsah

Jihlavská náměstkyně Mayerová obviněná v kauze Čapí hnízdo rezignovala

Ze zdravotních a osobních důvodů rezignovala na svou funkci i post v zastupitelstvu náměstkyně jihlavského primátora Jana Mayerová (ANO). S informací, která se v neděli objevila na webu zastupitelského klubu hnutí ANO, v pondělí seznámil zastupitele primátor Rudolf Chloupek (ČSSD). Mayerová je jednou z obviněných osob, které policie podezřívá v souvislosti s dotací pro farmu Čapí hnízdo.

Foto: Profimedia.cz

Jana Mayerová na archivním snímku

Článek

Funkci jihlavské náměstkyně Mayerová od loňského listopadu vykonávala jako neuvolněný politik, i tehdy změnu vysvětlila svým zdravím. Rezignaci oznámila primátorovi písemně v pátek. „To musím pochopitelně akceptovat,” řekl Chloupek.

ANO je v jihlavské koalici spolu s ČSSD a lidovci. ANO má stejně jako ČSSD v zastupitelstvu osm pozic. Uvolněné místo za ANO obsadil Dalibor Pituch, který na dnešním zasedání zastupitelstva složil slib. Novým radním za ANO následně zastupitelé v tajné volbě zvolili lékaře Zdeňka Faltuse. Podpořilo ho 26 z 35 hlasujících.

V kompetenci Mayerové do loňského listopadu bylo školství, kultura, tělovýchova, zdravotnictví a koordinace strategií, pak si ponechala jen koordinaci strategií. Uvolněnou pozici náměstka už radniční koalice obsazovat nebude. Jeho kompetence si do podzimních komunálních voleb podle primátora rozdělí zbývající členové vedení radnice.

Podepsala žádost o dotaci

Žádost o dotaci na Čapí hnízdo Mayerová kdysi podepsala. Usnesení o zahájení trestního řízení si na poště vyzvedla loni 13. října. Následně sdělila, že své obvinění považuje za účelové, vymyšlené, založené na fabulaci, neznalosti situace a ignoraci faktů.

Mezi obviněnými je i premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) a místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

Mayerová také figurovala na desátém místě kandidátky ANO na Vysočině pro sněmovní volby. Získala 1285 přednostních hlasů, v rámci kandidátky hnutí v kraji sedmý nejvyšší počet.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám