Hlavní obsah

Začaly prázdniny, Krkonoše už jsou plné

Právo, Vladislav Prouza

Invaze prázdninových turistů začala do Krkonoš, Orlických a Jizerských hor i do dalších míst – začínají jarní prázdniny. Záchranáři proto apelují na rodiče i na pedagogy, aby dbali na bezpečí školáků. Hlavně by měli dohlédnout, aby děti nejezdily mimo určené tratě a měly na sobě všechny důležité bezpečnostní prvky. Zvláště obezřetní by měli být na ty, které budou na lyžích poprvé.

Foto: David Taneček, ČTK

Lyžařské areály v Královéhradeckém kraji v Krkonoších a v Orlických horách nabízejí výborné podmínky pro lyžování.

Článek

Týdenní školní volno stihne i téměř polovinu Prahy a sehnat postel na příští týden ve Špindlerově Mlýně se rovná malému zázraku. A nebude to o mnoho lepší až do 18. března, kdy končí poslední prázdninový turnus.

Nouze o pobyty panuje v řadě horských středisek. „Situace připomíná Silvestra, přesněji řečeno si s ním téměř v ničem nezadá. Špindl, soudě podle pobytových rezervací, je takřka plný,“ konstatoval Martin Jandura ze špindlerovského infocentra.

Horalé o jarních prázdninách očekávají podobnou návštěvnost jako o lednových víkendech. „Ty leckdy Silvestra předčily. Víkendová návštěvnost v lednu popřela obvyklou mimosezónu. Snad vůbec poprvé jsem musel posílat lidi ze Špindlu za ubytováním do Vrchlabí. Výrazně tomu pomohla cenová politika Skiareálu, který prostřednictvím internetu nabídl i celosezónní skipasy za velmi přijatelnou cenu,“ upřesnil Jandura.

Teplo sjezdovky nepoznamenalo

Ceny skipasů o jarních prázdninách vylétly ve skiareálech opět na vrchol pro vlekaře nejlukrativnější TOP sezóny. „Cenově jsme v tuto chvíli v nejdražší TOP sezóně,“ potvrdila Zina Plchová z největší lyžařské arény Česka SkiResortu Černá hora-Pec se 43 kilometry sjezdovek.

Teplo trvající celý měsíc sjezdové tratě nepoznamenalo. Sjezdovky zůstaly dostatečně technicky zasněžené také v níže položených areálech, kde kontrastují s okolními holými stráněmi.

„Přestože v kraji panovalo teplo, podařilo se nám v Janských Lázních otevřít stotřicetimetrovou snowtubingovou dráhu a večerní sáňkování s průvodcem na černohorské sáňkařské dráze. Jezdí všechny lanovky a vleky. Připraveny máme půjčovny lyžařské a sáňkařské výzbroje a sto padesát instruktorů lyžování. Sjezdovky pokrývá od 30 do 110 centimetrů sněhu,“ popsala Plchová.

Nejen lyžování, i bytové koncerty

Kulisu jarních prázdnin představuje do Velikonoc Malý festival v krkonošské Malé Úpě. Pódia hotelů a penziónů postupně obsadí řada známých kapel a interpretů.

„Letos bude Malý festival, který nese podpis organizátorů českého Woodstocku, výjimečný domácími bytovými koncerty. Ty mají připomenout atmosféru pospolitosti bytových divadel a ilegálních koncertů z časů disidentu,“ připomněla spoluorganizátorka festivalu Eva Navrátilová z trutnovské agentury Geronimo.

„I díky třetímu ročníku festivalu očekáváme vyšší návštěvnost, na což jsme připraveni,“ dodal šéf skiareálu SKIMU v Malé Úpě Martin Buček.

Reklama

Výběr článků

Načítám