Hlavní obsah

Ruml se oťukává s piráty i STAN pro Senát

Právo, Karolina Brodníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do vyšších politických pater se chce vrátit bývalý ministr vnitra a exsenátor Jan Ruml (64, nestr.). Potvrdil to ve středu Právu s tím, že o podpoře jedná s Piráty i hnutím Starostové a nezávislí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jan Ruml (vlevo) s někdejším ministrem vnitra Milanem Chovancem

Článek

„Jsem veřejně činný celou dobu, i když jsem nebyl ministr ani senátor. Ještě to nemám definitivně dojednané. S Piráty budu jednat v následujících dnech,“ řekl Právu s tím, že souběžně se schází i s hnutím STAN.

Předseda pirátů Ivan Bartoš o schůzkách s Rumlem nevěděl. S bývalým senátorem se mimo jiné sešel pražský poslanec Ondřej Profant, informoval o tom v Evidenci lobbistických kontaktů asistent senátora Ladislava Kose Vít Šimral.

Ruml je registrovaný příznivec STAN, řekl Právu šéf hnutí Petr Gazdík. „Pomáhal nám s kampaní do parlamentních voleb. Vyjednáváme i s dalšími kandidáty, nejen s panem Rumlem, v Praze není nic definitivně rozhodnuto. Snažíme se o širší spolupráci stran, abychom našli shodu s dalšími programově blízkými stranami, jako je KDU-ČSL, ODS, TOP 09, Piráti nebo zelení,“ sdělil.

V úterý hnutí oznámilo, že v Brně-městě podpoří kandidaturu do Senátu rektora tamní univerzity Mikuláše Beka. Ten souběžně jedná i s TOP 09 a KDU-ČSL.

Dohody i pro radnice?

V minulých letech Ruml vystřídal čtyři strany. Začínal v Občanském fóru, do historie se zapsal v ODS, když v roce 1997 s Ivanem Pilipem vyzval Václava Klause k odchodu z čela strany kvůli neprůhlednému financování.

V roce 1998 založil Unii svobody, která se v roce 2001 spojila s Demokratickou unií, a kandidoval do Senátu. V letech 2010 až 2014 byl členem Strany zelených.

Ruml byl jedním ze signatářů Kroměřížské výzvy, která se snažila hledat nového prezidentského kandidáta, který by porazil Miloše Zemana. Nakonec výzva skončila dřív, než se volby uskutečnily.

V kuloárech nyní menší strany debatují o spolupráci pro komunální a senátní volby. Jak Právo informovalo, KDU-ČSL, STAN, TOP 09 nebo Piráti by mohli podpořit Marka Hilšera nebo Pavla Fischera. Svou politickou dráhu napne směrem do Senátu možná i Jiří Drahoš.

Na spolupráci se některé strany možná domluví i pro volby do vedení radnic. S nabídkou přišli za Piráty v Královéhradeckém kraji například zástupci TOP 09, vyplývá ze zápisu v pirátské evidenci.

Reklama

Výběr článků

Načítám