Hlavní obsah

Zeman složí prezidentský slib do rukou svého kritika

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj úřad budu zastávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.“ Právě tato slova zazní už podruhé z úst Miloše Zeman ve Vladislavském sále Pražského hradu při inauguraci 8. března.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) a prezident Miloš Zeman (vpravo).

Článek

Svůj slib složí prezident do rukou šéfa Senátu Milana Štěcha (ČSSD) při společné schůzi obou parlamentních komor.

Zeman přitom bude skládat slib do rukou politika, který veřejně vyzýval k volbě Jiřího Drahoše. Ani napjaté vztahy obou politiků ovšem nic nemění na podobě slavnostního ceremoniálu, který je doprovázen vojenskou přehlídkou na nádvoří Hradu a přítomností vlajkonošů s historickými prapory.

Ani složení hostů se příliš nemění, byť je plně v rukou předsedy Sněmovny Radka Vondráčka (ANO), který společnou schůzi svolává, a v jeho režii je také pozvání hostů.

Pravidelně mezi ně patří vedle členů vlády, poslanců a senátorů také diplomatický sbor, zástupci akademické obce, duchovní a další osobnosti.

„Nikde není napsáno, kdo všechno má být pozván, vše je na rozhodnutí předsedy Sněmovny, který se domlouvá s předsedou Senátu a prezidentskou kanceláří,“ přiblížil přípravy na dotaz Práva bývalý hradní protokolář Jindřich Forejt. Podle něj má Vladislavský sál kapacitu kolem pěti stovek míst, ale lze ji i zvětšit. Zkušenosti napovídají, že v posledních patnácti letech se ceremoniálu účastní zhruba dvě až tři stovky hostů.

Vondráček zatím seznam pozvaných nemá. „Nechávám to na protokolu,“ řekl.

Anketa

Věříte prezidentu Zemanovi, že splní svůj závazek a bude méně arogantní?
Ano
35,9 %
Ne
64,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 14343 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám