Hlavní obsah

Těsné vítězství Zemana dokládá rozdělení Česka, píše německý tisk

Těsné vítězství Miloše Zemana v českých prezidentských volbách dokládá rozdělení země, napsal na svém webu magazín Die Zeit. Podle serveru Zeit Online Zeman nadbíhá Rusku, chová se nezdvořile k EU a uráží novináře.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman s manželkou a dcerou

Článek

„Dlouho byl favoritem. Pak se zdálo, že by ho outsider mohl těsně porazit. Teď to úřadující český prezident Miloš Zeman přeci jen ještě jednou dokázal, navzdory všem hřmotným a trapným vystoupením, navzdory bezpočtu nenávistných výroků, navzdory nemocem a chatrnosti,” píše Spiegel Online.

„Zásadní otázkou teď je, jestli Zeman bude úřadovat méně konfrontačně a zvolí jiný politický kurz,” míní server, podle něhož je někdejší sociální demokrat Zeman známý svou schopností měnit postoje. Dříve podle něj vystupoval jako přesvědčený stoupenec Evropy, ale později se proměnil v nacionalistického pravicového populistu, který velmi rád navštěvoval Rusko a Čínu.

Přítel Ruska

Zemanova úzkého vztahu k Moskvě si všímá i server Zeit Online, podle něhož volby v České republice vyhrál přítel Ruska. „Český prezident Miloš Zeman nadbíhá Rusku, chová se nezdvořile k EU a uráží novináře. Jeho těsný náskok v druhém kole voleb dokládá rozdělení země,” míní web.

Zatímco Zeman usiloval o úzké vztahy s Moskvou a Pekingem, do západních zemí EU ho podle Die Zeit sotva někdo zval. „Přitom hospodářský význam Ruska a Číny pro Česko sotva stojí za zmínku. Samotné Bavorsko obchoduje s Českem více než Čína a Rusko dohromady,” konstatuje web.

Českých prezidentských voleb si v neděli všímají i velké německé deníky. Hlasování ale zmiňují pouze v krátkých, jednoodstavcových zprávách.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám