Hlavní obsah

Evropští populisté si po výhře Zemana mnou ruce, píše Fox News

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Evropským populistům se s vítězstvím Miloše Zemana v českých prezidentských volbách dostalo další vzpruhy. Napsal to americký server Fox News, který Zemana v titulku označil za „protrumpovskou” hlavu státu, která varovala před organizovanou invazí migrantů. Zemanovi se ale dostalo i zastání od české rodačky a poradkyně několika amerických prezidentů Elišky Haškové Coolidge.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Prezident Miloš Zeman. Vpravo vzadu jsou prezidentův kancléř Vratislav Mynář a místopředseda Strany Práv Občanů (SPO) Martin Nejedlý.

Článek

Zeman se podle serveru svezl na populistické vlně, kterou Západ zažívá od roku 2016. Server připomíná, že český prezident byl jedním z mála evropských vůdců, kteří v americké prezidentské kampani podpořili Donalda Trumpa.

"Zemanovo vítězství upevnilo antievropskou a antiimigrační povahu české vlády," konstatuje Fox News.

Televize CNN na svém webu uvádí, že Zeman je Trumpovým obdivovatelem, a podobně jako většina západních médií o něm píše jako o hlasitém odpůrci imigrace, který je zastáncem užších vztahů s Ruskem.

Podle agentury Bloomberg znamená Zemanův triumf i vítězství politických sil, které vystupují proti establishmentu a které bojují proti liberálním a multikulturním hodnotám Evropské unie.

Eliška Hašková Coolidge se Zemana zastala 

Deník The New York Times cituje odbornici na etiketu a bývalou poradkyni amerických prezidentů Elišku Haškovou Coolidge, která ve volbách podporovala Zemana. Podle ní jsou obavy Západu z něj přehnané, Zeman podle jejího názoru usiluje o zdravý, ale nikoli servilní vztah s Ruskem.

Hašková Coolidge v newyorském listu uvádí, že není fanynkou Zemanových vulgarit, ale je ochotna některé jeho nedostatky přehlédnout, protože obdivuje prezidentovy rozsáhlé zkušenosti.

"Je opravdu velmi důležité mít vůdce, který rozumí politice a který se setkal se světovými lídry," řekla pražská rodačka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám