Hlavní obsah

Počty nelegálních běženců loni razantně poklesly, hlásí policie

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Cizinecká policie za celý loňský rok v České republice zadržela 172 tranzitních migrantů. Ve srovnání s předchozími dvěma lety jde o zásadní pokles a počty zadržených osob odpovídají číslům z doby před vypuknutím migrační krize.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Policista zkoumá pas jednoho z uprchlíků. Ilustrační foto

Článek

„Cizinecká policie zadržela v roce 2017 celkem 172 tranzitních migrantů, zatímco v roce 2016 jich bylo 511 a v době kulminace migrační krize 2015 dokonce 2294,” uvedla mluvčí Cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Nejčastěji se jednalo o občany Afghánistánu, Sýrie a Iráku, kteří přes naše území cestovali převážně z Rakouska do Německa. „Česká republika není hlavní tranzitní ani cílovou zemí pro migrující cizince,” zdůraznila policie.

Dominantní skupinou nelegálních cizinců jsou tak podobně jako v minulosti lidé, kteří na území ČR legálně vstoupili, ale překročili povolenou dobu pobytu. Těch bylo loni zjištěno 4316 a převažovali mezi nimi občané Ukrajiny (34 procent), Ruska (sedm procent) a Vietnamu (sedm procent).

Při pokusu o vstup do Schengenského prostoru bylo na tuzemských letištích zadrženo dalších 250 osob, přičemž v této kategorii policejním statistikám dominují státní příslušníci Albánie.

„Celkový počet zjištěných nelegálních migrantů na území ČR v roce 2017 tvoří součet výše uvedených kategorií, a to 4738 cizinců, ” konstatovala Rendlová.

Přibylo nelegálně zaměstnaných cizinců

Policie naopak zaznamenala v loňském roce výrazný nárůst počtu nelegálně zaměstnaných cizinců.

„Tento trend měl výrazný vliv na počet vydaných rozhodnutí o správním vyhoštění, které orgány cizinecké policie vydaly v minulém roce 5119 osobám, z toho 3111 (60 procent) právě z důvodu vykonávání nelegální práce. Oproti roku 2016 se jedná o stoprocentní nárůst,” popsala mluvčí.

Nejčastěji se jednalo o občany Ukrajiny a Moldávie a policie očekává, že vzhledem ke zrušení vízové povinnosti pro Ukrajince bude tento trend pokračovat i letos.

Reklama

Související témata:

Související články

Do Německa proudí mnohem méně migrantů

Počet lidí, kteří v loňském roce žádali v Německu o azyl, výrazně klesl. Úřady registrovaly 186 644 žadatelů, oznámil v úterý ministr vnitra Thomas de...

Výběr článků

Načítám