Hlavní obsah

Komunisté začínají opatrně mluvit o podpoře vlády ANO

• Aktualizováno

Komunisté budou s hnutím ANO pokračovat v jednání o programových prioritách. Pokud dojdou expertní týmy ke shodě, mohou komunisté aktivně podpořit vládu ANO. Oznámil to v úterý šéf komunistů Vojtěch Filip.

Foto: Novinky

Předseda KSČM Vojtěch Filip a šéf poslaneckého klubu komunistů Pavel Kováčik

Článek

Filip zopakoval, že KSČM připouští nanejvýš toleranci kabinetu. „Do té vlády nevstupujeme, protože máme výrazně jiný pohled na zahraniční politiku,” uvedl. Problém pro komunisty nepředstavuje to, že byl premiér Andrej Babiš (ANO) vydán k trestnímu stíhání v případu Čapího hnízda. „My stojíme za principem presumpce neviny,” uvedl Filip. KSČM tak na Babiše pohlíží jako na nevinného, dokud nebude případně odsouzen.

Vyjednávači ANO a KSČM se podle Filipa posunuli v pohledu na surovinovou politiku. „Zařadili jsme do toho velmi výrazně otázku ochrany vodních zdrojů a nakládání s vodou,” uvedl. Shoda se blíží v otázce výstavby sociálních bytů, dál budou jednání pokračovat i v případě revize církevních restitucí, dodal.

ANO zahájilo druhé kolo rozhovorů o vládě s ostatními sněmovními stranami minulý týden, protože jeho jednobarevná menšinová vláda neuspěla u poslanců se žádostí o důvěru. Dosud zástupci ANO jednali s ČSSD a SPD, ve středu se setkají ještě s ODS.

Sociální demokraté minulý týden předložili ANO své programové požadavky pro případnou vládní spolupráci. Patří mezi ně proevropské směřování země, plnění závazků v NATO nebo podpora mladých rodin a seniorů. Sociální demokraté také odmítají, aby ve vládě byla trestně stíhaná osoba. Vzhledem ke stíhání předsedy ANO Andreje Babiše kvůli dotacím pro farmu Čapí hnízdo rovněž nechtějí, aby ANO kontrolovalo ministerstva financí, vnitra a spravedlnosti. Vedení ANO v pondělí potvrdilo, že jeho jediným kandidátem na premiéra zůstává navzdory stíhání Babiš. [celá zpráva]

Hnutí SPD na schůzce s ANO jednalo o programových prioritách obou uskupení. SPD požaduje například hmotnou odpovědnost politiků, přijetí zákona o referendu včetně možnosti hlasovat o vystoupení z EU nebo nulovou toleranci nezákonné migrace.

Reklama

Související články

Babišova menšinová vláda schválila demisi

Menšinový kabinet Andreje Babiše (ANO) ve středu ráno schválil demisi. Vláda v úterý nezískala důvěru Sněmovny. Babišův kabinet bude vládnout do doby, než bude...

Výběr článků

Načítám