Hlavní obsah

NKÚ odhalil na ministerstvu pro místní rozvoj chyby v účetnictví za miliardy

• Aktualizováno

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) mělo v roce 2016 nesrovnalosti v účetnictví. Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) odhalil chyby za více než osm miliard korun i další problémy. Podle názoru resortu jsou však metodiky hodnocení nejednoznačné a ministerstvo pochybení odmítá.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministerstvo pro místní rozvoj

Článek

„Nejvýznamnější nesprávnosti vznikly tím, že MMR v přehledu o peněžních tocích vykázalo zvýšení stavu peněžních prostředků o 3,5 miliardy korun, i když ve skutečnosti došlo k jejich snížení o dvě miliardy korun,” konstatoval NKÚ, podle něhož resort rovněž nesprávně ocenil podíly na zisku akciové společnosti vyplacené formou nefinanční dividendy, které navíc nepromítl do výsledku hospodaření.

Ministerstvu kontroloři vytkli i to, že nevykázalo veškeré finanční prostředky, s nimiž hospodařilo.

„Při kontrole údajů předkládaných pro hodnocení plnění státního rozpočtu kontroloři zjistili nesprávnosti přesahující sedm miliard korun. Ty vznikly zejména kvůli chybnému zatřídění dotací poskytovaných příjemcům v ČR,” uvedl NKÚ, který resortu vytýká i skutečnost, že tyto dotace již několik let nesprávně vykazuje „jako výdaje na mezinárodní spolupráci”.

Z šetření rovněž vyplynulo, že MMR provedlo pouze necelou polovinu nápravných opatření, která mu uložila vláda na základě výsledků předchozí kontroly.

Jiný odborný názor, brání se resort

Ministerstvo pochybení odmítá a tvrdí, že z nálezu NKÚ je evidentní, že vychází z odlišného odborného názoru.

„MMR tyto své postupy konzultovalo a konzultuje s ministerstvem financí, které je odborným gestorem a metodikem v oblasti účtování vybraných účetních jednotek,” citovala ČTK mluvčího ministerstva Viléma Frčka, podle něhož byly některé výtky vyloženě formální a z kontroly nevyplynula žádná sankce.

Reklama

Výběr článků

Načítám