Hlavní obsah

Zeman opanoval první kolo, vyzyvatelem je Drahoš

• Aktualizováno

Z prvního kola prezidentských voleb postupují nynější prezident Miloš Zeman, který uspěl spolu s Jiřím Drahošem. Zemana volilo 38,6 procenta voličů, Drahoše 26,6. Novinky přinesly z dění on-line reportáž. Občané rozhodovali, kdo bude příštích pět let hlavou státu. Vybírat přitom mohli z devíti kandidátů.

Záznam: První kolo prezidentské volby 2018Video: Novinky.cz/ ČTK /AP

 
Článek

Vážení čtenáři, on-line přenos z druhého dne prvního kola prezidentských voleb skončil. Děkujeme za pozornost.

23:00 - Břeclavská tiskárna Moraviapress začala v sobotu večer tisknout volební lístky pro druhé kolo prezidentské volby, které se uskuteční za dva týdny. Řekl to generální ředitel firmy Jiří Myšík.

Vytištěno bude 10,5 milionu lístků. Tiskárna má na starosti nejen tisk, ale také jejich balení a následnou distribuci. Poslední lístky pro druhé kolo volby by měly odejít z Břeclavi v polovině příštího týdne.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek prvního kola volby prezidenta

22:02 - Největší voličskou baštou prezidenta Miloše Zemana byla v letošním úvodním kole vybírání hlavy státu obec Chobot na Strakonicku. Získal tam 84 procent hlasů. Bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš, který se Zemanem postoupil do volebního finále, nejlépe bodoval ve Staňkovicích na Litoměřicku. Hlasovaly pro něj tři čtvrtiny místních voličů.

21:58 - Prezident Miloš Zeman po prvním kole prezidentských voleb prohlásil, že ho podpořili lidé jako zpěvák Karel Gott. Ten se však proti tomuto výroku ohradil, jmenovitě prý nepodpořil žádného kandidáta. [celá zpráva]

21:57 - Stoprocentní účast byla i v prvním kole nynějších prezidentských volbách opět v obci Čilá na Rokycansku. Nejmenší účast měli ve Vřesové na Sokolovsku. Činila 22,83 procenta. Vyplývá to z údajů na volebním webu Českého statistického úřadu.

21:22 -  Výsledky za okrsek v Praze Bohnicích, který byl zpracován jako poslední v ČR, ukázal 100,91 procenta odevzdaných hlasů. Počet odevzdaných hlasů tam o pět převyšoval počet vydaných obálek. Český statistický úřad na nesrovnalost upozornil volební komisi, podle ní ale příčinu chyby nelze zpětně dohledat. Sdělila to mluvčí ČSÚ Petra Báčová.

„Na nesrovnalosti ve dvou údajích jsme okrskovou volební komisi upozornili. Po opakovaném přepočtu komise opravila nesoulad mezi celkovým počtem hlasů a hlasy pro jednotlivé kandidáty. Zároveň potvrdila, že počet platných hlasů zůstává vyšší než počet odevzdaných obálek, protože příčinu této chyby již nelze zpětně dohledat,” sdělila Báčová. Podle ní komise, která za předaná data odpovídá, stvrdila veškeré údaje v zápisu svými podpisy.

Jde o volební okrsek s číslem 8089 s volební místností v Základní škole Ústavní. Voličů v seznamu bylo celkem 858, komise vydala 552 obálek, platných hlasů ale uvádí 557. Podle celkových výsledků tam u voličů zvítězil Miloš Zeman se 191 hlasy, tedy 34,29 procenta. Druhý byl Jiří Drahoš s 31,59 procenta a 176 hlasy. Volební účast dosáhla 64,34 procenta.

20:01 - Český statistický úřad sečetl kompletní výsledky prvního kola prezidentských voleb.

Miloš Zeman dostal 1 985 547 hlasů (38,6%), Jiří Drahoš 1 369 601 hlasů (26,6%). Oba postoupili do druhého kola, které bude za 14 dní. Volební účast byla 61,92 procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek 1. kola volby prezidenta

19:47 - Stoprocentní účast byla i v prezidentských volbách opět v obci Čilá na Rokycansku. Nejmenší účast měli ve Vřesové na Sokolovsku - jen 23 procent.

19:15 - Jiřímu Drahošovi by podle analýzy ČTK mohla stačit na vítězství ve finále prezidentských voleb jen polovina voličských hlasů, které v sobotu lidé dali Pavlu Fischerovi, Michalu Horáčkovi, Markovi Hilšerovi a Mirkovi Topolánkovi. Podmínkou je, že by za dva týdny ke druhému volebnímu kolu přišli stejní voliči jako nyní.

19:00 - Po prvním kole prezidentských voleb mají o budoucím vítězi jasno bookmakeři, kteří svými kurzy favorizují Jiřího Drahoše. Před prvním kolem měl nejnižší kurzy na celkové vítězství současný prezident Miloš Zeman. [celá zpráva]

18:46 - Do volebního štábu Jiřího Drahoše dorazil i Michal Horáček.

18:42 - Miloš Zeman je seznámen s vyjádřením premiéra Andreje Babiše, kde mu doporučil distancovat se od některých spolupracovníků. V tuto chvíli ale nebudu reagovat, uvedl Ovčáček.

18:07 - Do volebního štábu Jiřího Drahoše dorazil Marek Hilšer.

18:06 - Mezi Čechy v zahraničí zvítězil v prvním kole prezidentské volby Drahoš před Fischerem, Hilšerem a Horáčkem. Nynější hlava státu Zeman byla až pátá.

Drahoš v zahraničí obdržel 45 procent hlasů, Fischer 20, Hilšer 11, Horáček devět a Zemana sedm procent.

17:57 - „Rétoricky není v ČR nikdo, kdo dokáže hodinu mluvit bez papíru v češtině, angličtině a ruštině,” uvedl s poukazem na Zemana, který sice mluví zásadně spatra, ovšem v obou cizích jazycích s výraznými chybami.

16:52 - Vratislav Kulhánek podpoří ve druhém kole prezidentské volby Jiřího Drahoše. Ze svého posledního místa je zklamaný. Soudí, že mu uškodil jeho postoj k euru.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek 1. kola volby prezidenta

16:51 - Babiš by Zemanovi doporučoval, aby se zbavil některých svých spolupracovníků.Jejich jména neuvedl, prý je všichni znají.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Vratislav Mynář s Martinem Nejedlým

Zeman by se podle něj měl snažit sjednocovat společnost.

17:48 - Premiér Andrej Babiš (ANO) pogratuloval oběma postupujícím kandidátům. Babiš prý „nemá důvod měnit svůj názor” a Zemanovi poradil že pokud chce uspět ve druhém kole, měl by deklarovat, že nechce ČR „vést do Ruska a na východ”.

17:41 - Prezidentský kandidát Jiří Hynek chce přes neúspěch v prezidentských volbách pokračovat v politice. Krátce před sečtením všech volebních okrsků měl 1,2 procenta, což ho mezi devíti kandidáty postavilo na sedmé místo.

Zda v druhém kole voleb podpoří současnou hlavu státu Miloše Zemana, nebo bývalého předsedu Akademie věd Jiřího Drahoše, oznámí až den před druhým kolem voleb.

Foto: Novinky

Interview s Jiřím Hynkem

17:23 - Vydavatel a producent Petr Hannig (Rozumní) před druhým kolem prezidentských voleb doporučil svým voličům hlasovat pro Miloše Zemana.

„Doporučuji tedy voličům, aby volili Miloše Zemana, ale ponechávám jim volnou cestu, protože nikomu člověk nemůže absolutně doporučovat,” uvedl.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Prezidentský kandidát Petr Hannig přichází do hotelu Na zámečku v Praze sledovat výsledky prvního kola prezidentských voleb.

17:22 - Exprezident Václav Klaus ocenil voliče, kteří dali hlas Zemanovi a nenechali se zastrašit.

„Tím prokázali, že jim jde o naši zemi, ne o poklonkování cizím zájmům a ne o vyvolávání chaosu a diskontinuity za každou cenu,” uvedl Klaus a připomněl, že

Zeman vyhrál ve všech krajích krom Prahy. „Věřím, že venkov – nikoliv pražská kavárna – rozhodne i kolo druhé,” uzavřel.

17:13 - Pokud by měl Drahoš přistoupit na dvě televizní debaty se Zemanem, bude požadovat, aby jedna z nich byla v ČT, druhou nechá na Zemanově týmu.

16:55 - Světové agentury se už před otevřením volebních místností shodovaly v názoru, že české volby jsou referendem či plebiscitem o Miloši Zemanovi.

„Výsledek může ovlivnit i šance Andreje Babiše na vytvoření budoucí vlády. Vítězství některého ze Zemanových protikandidátů může znamenat, že český hlas se přiblíží hlavnímu proudu Evropské unie,” píše Reuters.

16:50 - Šéf SPD Tomio Okamura před druhým kolem znovu podpořil Zemana. Kritizuje Drahoše, který podle něj nemá názory ani vize a nepřesvědčil ani většinu antizemanovců.

„V druhém kole prezidentských voleb je třeba opět podpořit kandidáta podporujícího principy přímé demokracie,” uvedl Okamura.

16:48 - Prezidentský kandidát Pavel Fischer do druhého kola podpořil Jiřího Drahoše. Svůj výsledek, který překročil deset procent, označil za fenomenální.

Tisková konference Pavla FischeraVideo: Novinky

Fischer se chystá  s Drahošem spolupracovat. „Vaše podpora byla tím posledním kamínkem, který spustil lavinu obrovského zájmu o naši zemi. Ten výsledek je neuvěřitelný,“ řekl Fischer.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Prezidentský kandidát Pavel Fischer

Podle svých slov telefonoval s Drahošem a  pogratuloval mu k výsledku. „Hovořili jsme i o politických otázkách, o zahraničním zacílení naší země, o evropské spolupráci a také o bezpečnostních otázkách,“ řekl Fischer s tím, že v předvolebních debatách mu tato témata chyběla.

„Pan profesor mě ubezpečil, že s nimi chce pracovat,“ poznamenal.

16:42 - Zeman uvedl, že „nebude mít nic proti tomu, když proběhnou dvě televizní debaty ”, v nichž se utká s Jiřím Drahošem.  S ohledem na své výhrady k veřejnoprávní České televizi by prý uvítal, kdyby proběhly na některé ze soukromých stanic.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Prezident Miloš Zeman s manželkou Ivanou na tiskové konferenci v sídle Strany práv občanů v Praze.

16:37 - Zeman vzkázal svým podporovatelům, aby„případně ještě vylepili nějaký ten billboard”.

Miloš Zeman o duelu s Jiřím DrahošemVideo: Novinky

On sám prý chce do kampaně přinést „televizní diskusi” s Jiřím Drahošem.

16:35 - „Nikdy jsem se nebál jít do nejrůznějších diskusí,” uvedl prezident.

Zeman uvedl, že vyhoví Drahošově „prosbě” setkat se tváří v tvář.

Doposud Zeman tvrdil, že kampaň nepovede a nebude se ani účastnit prezidentských debat.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Prezident Miloš Zeman při tiskové konferenci k průběžným výsledkům prvního kola volby hlavy státu v sídle Strany práv občanů v Praze

16:34 - Prezident vyzval své voliče vyzval, aby k volbám přišli i ve druhém kole a vzali s sebou i své přátele.

Miloš Zeman na tiskové konferenciVideo: ČTK

16:32 -  Prezident Zeman poděkoval své choti za podporu. Zeman připomněl, že před pěti lety dostal v 1. kole 24 procent hlasů, nyní „téměř 40 procent hlasů”.

„Blahopřeji Jiřímu Drahošovi k hezkému druhému místu,” dodal.

16:29 - „Udělám vše pro to, aby současný prezident, už dalších pět let prezidentem nebyl,” prohlásil Horáček a sklidil v pražské Galerii Mánes bouřlivý potlesk.

Tisková konference Michala HoráčkaVideo: Novinky

16:16 - Piráti udělají vnitrostranickou anketu pro druhé kolo, pokud budou výsledky výrazné, zváží podporu některého kandidáta. Bartoš bude volit Drahoše.

16:14 - Předseda komunistů Vojtěch Filip bude dál podporovat Zemana. Společné stanovisko před druhým kolem prezidentských voleb zatím KSČM nepřijala.

16:12 - Jinak poklidnou atmosféru ve Fischerově štábu protrhl jásot a následné skandování „Pavel, Pavel, Pavel…“ To se právě ukázalo, že bývalý diplomat dosáhl na hranici 10 procent podpory.

Dvouciferný výsledek byl cíl, který si Fischer vytyčil. A to i přesto, že poslední průzkum mu přiřkl zisk sedmi procent, a ty předchozí byly mnohem skeptičtější.

16:08 - Drahoš se domnívá, že u prvního kola byla drtivá většina Zemanových voličů. Věří proto, že se mu podaří oslovit voliče dalších kandidátů.

Do případné debaty se Zemanovým mluvčím Jiřím Ovčáčkem rozhodně nepůjde.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průběžný výsledek 1. kola volby prezidenta

16:04 - Lidovci i pro druhé kolo prezidentské volby doporučí voličům, aby hlasovali pro Drahoše, uvedl předseda strany Pavel Bělobrádek. Stejné doporučení vydali už pro první kolo.

16:01 - Drahoš přiznal, že očekává podporu od neúspěšných kandidátů. On sám by to podle svých slov učinil.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Kandidát na prezidenta Jiří Drahoš

„Podporu ocením, ale nebudu ji od nikoho vyžadovat,” dodal s tím, že o podpoře se kandidáti ujistili již během prezidentských debat.

16:00 - „Rád bych se s Milošem Zemanem setkal tváří v tvář,” uvedl Drahoš k soupeření se Zemanem, který „kampaň nevede”. Následujících 14 dní bude podle něj „grande finale”.

Drahoš počítá, že většinu času stráví v regionech.

Vyjádření Jiřího Drahoše k průběžným výsledkůmVideo: Novinky

15:57 - „Všichni, kteří máte zájem o změnu, přijďte k volbám. Nebude to marné,” vyzval Drahoš voliče.

15:55 - „Vypadá to nadějně,” řekl Drahoš a dodal, že se podařilo „postoupit ze skupiny do finále”. Poděkoval voličům, spolupracovníkům i své rodině.

Drahoš si položil otázku s kým bude soupeřit. Zda se Zemanem nebo s jeho spolupracovníky, kteří „vymýšlejí pikle”.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průběžný výsledek 1. kola volby prezidenta

15:52 - Jiří Drahoš dorazil za potlesku svých podporovatelů do volebního štábu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průběžný výsledek 1. kola volby prezidenta

15:45 - Vratislava Kulhánka řadí předběžné výsledky na poslední místo. Cítí se zklamán. „Není to zrovna potěšitelné. Můj reálný odhad byl přes deset procent. Výsledek mě docela děsí a moc mu nerozumím. Zatím nebyla sečtena velká města, třeba se to ještě změní. Voliči se rozhodnou, jak se rozhodnou,“ hodnotí stav průběžného sčítání hlasů.

Změnil by zpětně něco na vedení své prezidentské kampaně? „Těžko říct, asi bych vše dělal stejně. Mám základní nevýhodu, že říkám, co si myslím a s tím se asi nedá vyhrát,“ řekl Právu Kulhánek.

Foto: Binter Tomáš, ČTK

Prezidentský kandidát Vratislav Kulhánek sleduje v Čestlicích sčítání hlasů v prvním kole prezidentských voleb

15:43 - Šéf ODS Petr Fiala gratuloval Drahošovi k postupu do druhého kola prezidentských voleb. Věří, že voliči za dva týdny "ukončí toto nepříliš šťastné období".

15:41 - Pro podporu Jiřího Drahoše udělá Michal Horáček co bude v jeho silách, řekl po vyhlášení předběžných výsledků voleb novinářům. Z politiky se však hodlá textař a bývalý majitel Fortuny stáhnout.

15:39 - Podle Zemanova mluvčího Jiřího Ovčáčka je cílem nynějšího prezidenta zvítězit. Zeman podle něj nabízí zkušenost a hrdost.

Příjezd Miloše Zemana do volebního štábuVideo: Novinky

15:38 - Do štábu Jiřího Drahoše bylo celkem akreditováno na 150 novinářů. Z toho 20 až 30 zahraničních včetně BBC. Celkem je ve volebním štábu v La Fabrice až 300 lidí.

Foto: Novinky

Celkový pohled na kraje

15:34 - Topolánek uznal porážku a podpořil ve druhém kole Jiřího Drahoše.

15:30 - Po příchodu do štábu promluvil Topolánek ke svým podporovatelům. Řekl, že za výhru považuje už to, že probudil z letargie lidi i sám sebe.

15:27 - Sečteny jsou téměř tři čtvrtiny okrsků. Vede Zeman před Drahošem. Účast se pohybuje kolem 60 procent.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průběžný výsledek 1. kola volby prezidenta

15:24 - S chladnou hlavou přijímá vývoj výsledků ještě nedávný outsider Pavel Fischer.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Prezidentský kandidát Pavel Fischer přichází do pražské restaurace Šmik sledovat výsledky prvního kola prezidentských voleb.

„Už samotný vývoj mi imponuje,“ řekl novinářům. „Jsem rád, že se z neznámého diplomata stal během pár týdnů respektovaný kandidát,” dodal.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průběžný výsledek 1. kola volby prezidenta

15:51 - Do volebního štábu Jiřího Drahoše přicházejí jeho podporovatelé. Je mezi nimi Olga Sommerová, či bývalí předsedové Akademie věd ČR Helena Illnerová a Václav Pačes.

Drahoš v by měl dorazit kolem půl čtvrté.

Rozhovor s Olgou Sommerovou ve volebním štábu Jiřího DrahošeVideo: Novinky

15:14 - Horáček počítá s tím, že v případném druhém kole podpoří Zemanova protikandidáta. Nabídne mu i prostor na billboardech, které má předplacené.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezidentský kandidát Michal Horáček (na snímku s manželkou) během sčítání hlasů v prvním kole prezidentské volby

15:09 - Mirek Topolánek právě dorazil do štábu v Pivovaru Národní. S novináři se zatím nebavil. Dorazil bez své manželky Lucie Talmanové.

Rozhovor s Petrem Jandou ve volebním štábu Jiřího DrahošeVideo: Novinky

15:06 - Šéf TOP 09 Jiří Pospíšil vyzval na Twitteru demokratické síly k součinnosti před druhým kolem voleb. Je třeba podpořit Jiřího Drahoše proti Miloši Zemanovi, uvedl.

Foto: Novinky

Celkový pohled na kraje

15:04 - Po sečtení hlasů ve 40 procentech okrsků stále vedl v prezidentské volbě Zeman se značným náskokem před Drahošem. Následovali je Fischer, Horáček a Hilšer.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průběžný výsledek 1. kola volby prezidenta

15:00 - Marek Hilšer doufá, že prezidentská volba bude mít i druhé kolo. Před hlasováním by se angažoval ve prospěch některého kandidáta, Zeman by to nebyl, řekl.

Rozhovor s Markem Hilšerem v průběhu sčítání hlasůVideo: Novinky

14:58 - Do volebního štábu Jiřího Drahoše dorazil mimo jiné hudebník Petr Janda. „Je to přesně ten typ člověka, který potřebujeme,” uvedl Janda na dotaz, proč podporuje Drahoše.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průběžný výsledek 1. kola volby prezidenta

14:54 - Prezident Zeman sleduje výsledky dnešních voleb se svými spolupracovníky a manželkou v sídle SPO na Hradčanech. Novináři na místo nemají přístup.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průběžný výsledek 1. kola volby prezidenta

14:51 - Prezidentský kandidát Marek Hilšer je zklamaný volební účastí, doufal, že dosáhne 70 procent. Mandát zvoleného prezidenta však bude i tak plnohodnotný, řekl dnes novinářům po příchodu do svého volebního štábu v Impact Hubu na pražském Smíchově.

14:44 - Za jásotu svého týmu dorazil Pavel Fischer do svého volebního štábu v restauraci Šmik v budově někdejšího federálního shromáždění.

Foto: Novinky

Celkový pohled na kraje

„Že jsme došli v takovém očekávání až sem, je úžasná zpráva,“ řekl novinářům. Podle svých slov by bral za úspěch dvouciferný výsledek. „Jsem rád, že se z neznámého diplomata stal respektovaný kandidát,“ dodal.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průběžný výsledek 1. kola volby prezidenta

Ať už výsledek dopadne jakkoli, první úkol do nejbližších dní má jasný: „Dnes jsem se neúspěšně snažil opravit baterii v koupelně, tak to bych chtěl dokončit“.

Volební štáb Marka HilšeraVideo: Novinky

14:42 - „Verdikt očekávám s pokorou a úctou,“ řekl novinářům Michal Horáček. Poděkoval celému svému týmu, volebním komisím i novinářům za to, že o průběhu prezidentské kampaně informovali občany férově.

Na výsledky voleb čeká Horáček se svou manželkou Michaelou Hořejší – Horáčkovou v salónku stranou médií.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průběžný výsledek 1. kola volby prezidenta

14:35 - Sečteno je pět procent okrsků. Zeman má zatím 44 procent, Drahoš 24 procent. Hilšer, Fischer a Horáček mají zatím shodně přes osm  procent.

Foto: Novinky

Celkový pohled na kraje

14:31 - Volební účast po  sečtení necelého procenta okrsků přesahuje 61 procent.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průběžný výsledek 1. kola volby prezidenta

14:22 - V prvním sečteném okrsku v obci Čečovice na Domažlicku zvítězil Zeman, který dostal přes 53 procent hlasů. Drahoš a Horáček měli shodně přes 15 procent hlasů.

Zeman obdržel 14, Drahoš s Horáčkem oba po čtyřech hlasech.

14:15 - Michal Horáček čeká se svým týmem a novináři na výsledky voleb v Galerii Mánes na pražském Masarykově nábřeží. První vyjádření plánuje až na půl třetí odpoledne.

Bývalý majitel sázkové společnosti Fortuna Horáček jako jediný vedl kampaň výhradně za své finanční prostředky, dary od sponzorů ani fanoušků nepřijímal. Dohromady utratil kolem třiceti miliónů korun.

14:09 - Do sídla SPO na Malé Straně dorazil odpoledne prezident Miloš Zeman.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Prezident Miloš Zeman přijel do sídla Strany práv občanů v Praze.

14:06 - Oficiální podobu získají výsledky až počátkem příštího týdne, patrně v úterý. Vyhlásit je musí ve Sbírce zákonů Státní volební komise, která se kvůli tomu sejde o den dříve.

14:01 - K prvnímu kolu prezidentských voleb letos přišly podle volebních komisařů zhruba tři pětiny voličů, podobně jako při první volbě před pěti lety.

14:00 - Volební místnosti se uzavřely a začalo sčítání hlasů. Konečné výsledky 1. kola prezidentských voleb by měly být známé v sobotu večer.

13:19 -  Ve volebním štábu Jiřího Drahoše v pražské La Fabrice se postupně schází novináři i podporovatelé profesora. Dorazil například  frontman kapely Chinaski Michal Malátný nebo herec Ondřej Pavelka.

Drahoš by měl do štábu dorazit kolem 16. hodiny. Novinky s ním přinesou krátký rozhovor kolem půl páté.

13:05 - Do Štábu Mirka Topolánka v pivovaru poblíž Národního divadla už dorazili první novináři. Sám Topolánek by měl dorazit kolem čtvrté odpoledne.

12:30 - V Bruselu velký zájem o prezidentské volby: často celé rodiny přicházely v sobotu dopoledne do prostor Českého centra v Bruselu, kde je možné hlasovat v nynějším prvním kole prezidentských voleb. V pátek dorazilo přes 630 lidí. Na voličském seznamu je přitom podle konzulky Ivany Zandony 828 osob, další stovky chodí s voličskými průkazy.

12:14 - Víc než poloviční byla hodinu před polednem účast v Praze. Zatím nejvyšší je v Praze 10, a to 59,8 procenta. Na Jižním Městě se vyhoupla na 58 procent, 56procentní byla v Praze 3, kde k urnám dorazilo asi 28.000 voličů. V sedmé městské části přišlo zatím hlasovat 55 procent voličů, v Praze 5 to bylo 52,5 procenta. Nad padesátiprocentní hranicí je účast i v dvanácté městské části.

12:06 - Volební účast v prvním kole prezidentských voleb se zatím nejčastěji pohybuje mezi 50 a 55 procenty. Některé volební komise ale očekávají nápor lidí ještě po obědě. Při první přímé volbě hlavy státu v Česku před pěti lety účast v prvním kole přesáhla 61 procent.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Žena se chystá vhodit obálku se svým hlasem do urny ve volební místnosti v Novém Veselí na Žďársku.

11:26 - Další mandát prezidenta Zemana není v nejlepším zájmu ČR, řekl na kongresu ODS předseda Petr Fiala, který obhajuje funkci. Vyzval lidi jít k volbám. ODS si během víkendu v Ostravě volí nové vedení. [celá zpráva]

Foto: plk, Právo

Předseda ODS Petr Fiala

10:57 - Zájem projevili o volbu prezidenta vězni ve věznicích Olomouckého kraje. V olomoucké vazební věznici se do zvláštního seznamu voličů zapsalo 39 procent z nich. Oproti parlamentním volbám je to značný nárůst, navýšení zájmu zaznamenali pracovníci věznice i v porovnání s první přímou volbou prezidenta před pěti lety. V jedné z nejtěžších věznic v zemi v Mírově na Šumpersku se do seznamu zapsaly dvě třetiny vězňů.

10:51 - Jako referendum o setrvání stávajícího prezidenta Miloše Zemana v úřadu hodnotí české prezidentské volby agentura Reuters. Připomíná, že Zeman je sice favoritem, hluboce však rozděluje veřejné mínění svým příklonem ke krajně pravicovým skupinám a vřelým vztahům s Ruskem a Čínou. Proto bude v pravděpodobném druhém kole čelit silné konkurenci, soudí Reuters.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Žena v sobotu přichází do volební místnosti v Novém Veselí na Žďársku

10:36 - V jednom z volebních okrsků v Ostravě-Porubě začal druhý volební den s patnáctiminutovým zpožděním. „Jeden z členů komise poskytoval cestou do okrskové volební komise první pomoc občanovi a čekal na příjezd záchranné služby. Zdržení nezmění čas ukončení hlasování v tomto volebním okrsku, volební místnost bude uzavřena stejně jako jinde, ve 14 hodin,“ uvedla mluvčí moravskoslezského krajského úřadu Nikola Birklenová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Muž hází lístek do volební urny v Roudnici nad Labem.

10:18 - Policie prošetřuje aktivistku hnutí Femen Anželinu Diašovou kvůli napadení prezidenta Miloše Zemana ve volební místnosti pro podezření z trestného činu výtržnictví. Podle mluvčího pražské policie Tomáš Hulana chtějí kriminalisté případ vyřešit ve zkráceném přípravném řízení a předat podklady soudu již v sobotu odpoledne. Žena byla umístěna do cely předběžného zadržení, kde může být maximálně 48 hodin.

8:22 - Doplňovací volby do Senátu na Trutnovsku a v části Náchodska provází ve druhém kole mnohem vyšší účast než v prvním, v některých obcích přesahuje 40 procent. V prvním kole hlasovalo jen 23 procent voličů.

8:00 - Otevřely se volební místnosti. Druhý den prvního kola prezidentských voleb začal.

Volební místnosti jsou otevřeny v sobotu od 8 do 14 hodin. Volební komise v 14 866 okrscích by měly mít výsledky v sobotu večer.

Pokud žádný z kandidátů nezíská v prvním kole nadpoloviční většinu odevzdaných hlasů, proběhne za dva týdny druhé kolo voleb, do něhož postoupí dva nejúspěšnější kandidáti.

V pátek poznamenal volby incident, při němž se polonahá aktivistka vrhla ve volební místnosti na prezidenta Miloše Zemana. Přitom vykřikovala „Zeman je Putinova děvka”. Ženu zpacifikovala ochranka. [celá zpráva]

Napadení Miloše ZemanaVideo: Novinky

V sedmi obcích probíhají u příležitosti prvního kola voleb i místní referenda a na Trutnovsku se koná druhé kolo doplňovacích voleb do Senátu. Voliči budou vybírat mezi starostou Vrchlabí Janem Sobotkou (STAN) a podnikatelem Jiřím Hlavatým (za ANO). [celá zpráva]

Anketa

Zúčastnili jste se volby prezidenta?
Ano
94,6 %
Ne
5,4 %
Celkem hlasovalo 28338 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám