Hlavní obsah

Nový prezident by s vládou zamíchat nemohl, připomněl Kysela

Právo, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Rakousku je dáno ústavou, že vláda nově zvolenému prezidentovi nabízí demisi. V české ústavě nic podobného není. Nový prezident by tak neměl znovu tři pokusy k sestavení vlády. V rozhovoru pro Právo to připomněl ústavní právník Jan Kysela.

Foto: Petr Horník, Právo

Ústavní právník Jan Kysela

Článek

Změnila by se situace ohledně jmenování nové vlády, kdyby byl prezidentem zvolen někdo jiný než Miloš Zeman, který by však předtím jmenoval premiéra ve druhém pokusu? Začínalo by se od nuly?

V případě, že by měli ten předchozí prezident s designovaným premiérem jen neformální dohodu, ta by byla anulována. Ale sféra kompetencí prezidenta se nemění: přebírá pomyslný oblek po svém předchůdci a nosí jej. Na jmenovaném premiérovi je, aby navrhl složení vlády a předložil je prezidentovi. Tak je pouze předloží tomu novému.

Nový prezident by tedy neměl další tři pokusy k sestavení vlády. Kdyby přebral úřad v březnu a vláda by ani na druhý pokus nedostala důvěru, i tak by musel pověření přenechat ve třetím pokusu předsedovi Sněmovny?

Existují koncepce v ústavách, které byly rozšířené v devatenáctém století. Nastupuje-li monarcha na trůn, měl by mít čistý stůl. V rakouské ústavě takové konstrukce jsou: když je zvolen nový spolkový prezident, tak mu vláda nabízí demisi, aby mohl jmenovat novou. Zároveň je ústavní zvyklostí, že prezident onu demisi vždy odmítne.

V naší ústavě nic takového není. Platí, že instituce prezidenta je institucí bez ohledu na to, zdali se prezident zrovna jmenuje Dvořák, nebo Zeman.

Reklama

Výběr článků

Načítám