Hlavní obsah

Svaly snadno a rychle? Rizikové steroidy lze sehnat snadno

Právo, Adéla Jelínková
Praha

Podle expertů v Česku narůstá počet uživatelů steroidů. Přestože jsou steroidy, tedy syntetické látky na bázi mužského pohlavního hormonu testosteronu sloužící k budování svalů, bez lékařského předpisu zcela nelegální, lidé se k nim dostávají snadno.

Foto: Profimedia.cz

Muži chtějí okouzlit svalnatou postavou, ve skutečnosti ale užívání steroidů vede často k impotenci. Ilustrační foto

Článek

A to jak přes internet, tak skrze rozsáhlé sítě lokálních distributorů, kteří si na tomto nelegálním obchodu založili byznys. Rizikové užívání navíc prostupuje všemi věkovými kategoriemi a nevyhýbá se ani ženám.

Podle mluvčí Národní protidrogové centrály Barbory Kudláčkové patří steroidy k nejčastěji nabízeným nelegálním přípravkům v Česku. „Tedy k přípravkům, jejichž valná většina není registrována jako léčivo a u nichž nemůže být zaručena kvalita, účinnost a bezpečnost,“ sdělila Právu mluvčí. Výroba a prodej těchto látek je už sedm let trestným činem. Hrozí za něj až 12 let vězení.

Podle primáře kliniky adiktologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Petra Popova adolescenti i dospělí začínají užívat steroidy často proto, že hledají nějaký přípravek, který jim zajistí rychlejší nárůst svalové hmoty.

Dávky od trenéra

„Jde o zlepšení fyzické zdatnosti, když jim jde o podávání fyzických výkonů v rámci nějakého bodybuildingu (práce na vzhledu těla – pozn. red.),“ přiblížil Popov.

Nejčastější uživatelé steroidů se pak podle expertů rekrutují z řad sportovců a kulturistů. Jak správně „sypat“ (slangový výraz pro užívání steroidů – pozn. red.), lidem radí současní i bývalí uživatelé na internetu i v tělocvičnách.

Své o tom ví třicetiletá Petra ze středních Čech, jejíž přítel užíval steroidy několik let právě proto, aby dosáhl úspěchů v kulturistice. „Když se dostal mezi lidi, kteří v kulturistice ‚něco dokázali‘, dozvěděl se, že bez steroidů se v tomto odvětví nikam nedostane. Látky mu doporučil i přímo zajišťoval jeho trenér z posilovny. Odkud nevím, ale slušně na tom profitoval,“ svěřila Právu Petra.

Její přítel prý ročně za užívání steroidů, a to především v období zhruba tří měsíců před soutěžemi, utratil padesát až sto tisíc korun. Částka se měnila podle toho, kolik klání za rok absolvoval. Po nitrožilní aplikaci mu prý zůstávaly velké modřiny, které se někdy zanítily a vznikly obrovské podkožní boule. Nejdramatičtější následky užívání steroidů se ale dostavily až následně. Podle psychiatra specializujícího se na léčbu závislostí Karla Nešpora jsou zdravotní rizika spojená s užíváním steroidů velmi závažná.

„Jde například o vysoký krevní tlak, poruchy srdečního svalu a rytmu, vyšší riziko

srdečních onemocnění, jaterní poruchy, oslabení imunity, zvýšené riziko mrtvice nebo nejrůznější duševní potíže připomínající poruchy osobnosti spojené s agresí. Ta osobnost hrubne,“ vyjmenoval Nešpor.

„Sypáním“ k neplodnosti

„Byl labilní, jakákoliv maličkost byla obrovský problém. Během braní jsou navíc chlapi v podstatě vykastrovaní. Což mi taky na začátku zatajoval, že je neplodný, a že to dokonce může být setrvalý stav,“ popsala Petra.

Podle Nešpora steroidy opravdu mohou u mužů vést k neplodnosti a k potížím s erekcí. „Pánové tak možná někdy chtějí dělat na koupališti dojem na dámy, neuvědomují si ovšem, že tyhle látky mohou vést k impotenci,“ podotkl psychiatr.

Zmiňovaného kulturistu ale prý jakékoli argumenty nepřesvědčily, aby s braním steroidů přestal.

„Záměrně si vybíral soutěže, u kterých nehrozily antidopingové kontroly. Párkrát vyhrál, ale nakonec skončil v nemocnici,“ řekla žena.

Muž si údajně částečně odrovnal játra a ledviny, lékaři mu rovněž zjistili náběh na rakovinu prostaty. Léčil se téměř rok.

Nejen sportovci

Jak uvedla Kudláčková, užívání steroidů však v poslední době není doménou pouze sportovců, ale mnohdy souvisí se získáváním společenských výhod, které pramení z reprezentativního vzhledu.

„Je zřejmé, že část uživatelů se nerekrutuje jen z prostředí sportovců, ale i z prostředí osob, kde má vzhled význam pro úspěšnost profese,“ sdělila mluvčí.

Podle Kudláčkové je černý trh se steroidy v Česku nadmíru skrytou trestnou činností, která se jen velmi obtížně rozkrývá.

„Její odhalování bývá ještě složitější, než je tomu u nelegálních drog,“ podotkla.

Na internetu policisté obvykle narážejí na problém, že webová stránka je registrována v zahraničí, její rušení je pak velmi obtížné, nebo se jedná o novou, dosud nezakázanou směs.

Právo upozornilo Státní ústav pro kontrolu léčiv na několik z mnoha internetových stránek, které steroidy v Česku nabízejí, jednalo se například o látky dovezené z Laosu nebo Indie, u kterých nemohl nikdo zaručit to, co skutečně obsahují.

„Uvedenými odkazy se budeme zabývat. Pokud jsou poskytovatelé daných stránek tuzemští, komunikujeme s nimi, aby nabídky vymazávali. Je-li nabídka umístěna u zahraničního poskytovatele, kdy nejsme schopni podniknout žádné opatření, předáváme podnět příslušné lékové agentuře,“ osvětlila mluvčí ústavu Monika Knobová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám