Hlavní obsah

Exekutoři by také měli přímo odpovídat za škody

Právo, Ivana Cihlářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpřísnit dohled ministerstva spravedlnosti nad exekutory se chystá šéf resortu Pavel Němec. Stížností lidí na jejich práci totiž přibývá. Zatímco vloni jich bylo za celý rok 287, do konce letošního listopadu jich už bylo 327. Nejméně čtyři exekutoři z nynějšího celkového počtu 119 jsou také trestně stíháni v souvislosti s výkonem své práce.

Článek

Exekutoři by se také v budoucnu měli přímo zodpovídat za škody, které při vymáhání dluhů způsobí. Dnešní situace je totiž taková, že lidé, které exekutor poškodil, žalují ministerstvo spravedlnosti, a to by v případě prohry muselo peníze na exekutorovi vymáhat.

Přitom každý exekutor i všichni jeho zaměstnanci musejí být ze zákona právě pro takovéto případy povinně pojištěni.

"Náš odbor odškodňování eviduje nyní celkem 18 požadavků na náhradu škody, kterou měl způsobit exekutor. Žádnému zatím nebylo vyhověno," sdělil Právu mluvčí ministerstva spravedlnosti Petr Dimun.

Poškození chtějí skoro 127 milionů

Jak Dimun dále řekl, sedm těchto sporů je vedeno u soudů a žalobci žádají jako náhradu škody dohromady téměř 124 milionů korun. Ve zbylých jedenácti případech se jedná o návrhy na vyrovnání mimosoudní a poškození žádají celkem 2,623 milionu korun.

To by se mělo po novelách příslušných zákonů, které ministerstvo připravuje, změnit. "Ti poškození by měli nejdříve žalovat exekutora. A stát jen v případě, že ten ve vztahu k exekutorovi zanedbal nějakou svoji povinnost," uvedl Dimun.

Ministr Němec chce také častěji využívat svoje právo navrhnout, aby bylo s exekutorem zahájeno kárné řízení. Z celkem třiatřiceti návrhů na zahájení kárného řízení jich ministr spravedlnosti za tři roky podal pět, jednu vloni a čtyři letos. Jen ve třech případech ale kárný senát složený z šesti exekutorů a tří soudců dospěl k závěru, že dotyční pochybili, a potrestal je pokutou.

Exekutorská komora proti přísnějšímu dozoru vůči svým členům ze strany ministerstva spravedlnosti nic nenamítá. "Po společné dohledové činnosti ministerstva sami již dlouho voláme," řekl Právu tajemník Exekutorské komory Jiří Komárek. Podle jeho slov nemá komora také žádné námitky proti vymáhání případné škody přímo na jednotlivých exekutorech.

První soukromí exekutoři začali v Česku fungovat na podzim 2001, na základě zákona, jehož spoluautorem a předkladatelem byl právě dnešní ministr spravedlnosti Němec, tehdy ještě jen "pouhý poslanec". Za loňský rok soukromí exekutoři zahájili přes 132 tisíc exekucí, za prvních osm měsíců letošního roku jich bylo více než 109 tisíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám