Hlavní obsah

V sociální demokracii vzniká platforma Zachraňme ČSSD

Aktualizováno

Několik členů sociální demokracie zakládá platformu Zachraňme ČSSD, kterou hodlá představit v pátek v Praze. Novinkám to potvrdil bývalý jihočeský hejtman Jiří Zimola. Podle zdroje Práva ze sociální demokracie se však nejedná o nějakou rebelii proti ČSSD.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Zimola

Článek

„Ano, je pravda, že na zítřek se chystá tisková konference. Víc vám k tomu říkat nebudu a těším se, že se zítra uvidíme,” řekl Novinkám ve čtvrtek Jiří Zimola. Akci potvrdil i další zdroj z ČSSD, který si však nepřál být jmenován.

Členové platformy zároveň odmítají, že by chtěli vytvářet v ČSSD nějakou rebelii. „Chceme najít cestu z krize a své představy zveřejníme v pátek odpoledne v Praze,“ uvedl jeden ze skupiny. Podle jeho slov má jít o názorovou platformu.

„Pozván k platformě jsem nebyl, ale měl jsem určité náznaky toho, že to vzniká,“ řekl Právu jihočeský poslanec Ondřej Veselý. „Zapojovat se nebudu. Jestli je základem platformy podpora Miloše Zemana, tak tam nemám co dělat,“ dodal.

Platformu považuje jen za způsob, jakým bude znovu sociální demokracie rozdělována. „Teď je potřeba soc. dem. spojovat, ne rozdělovat. Nevím, co v tom je, nechci pánům křivdit. Ale jestli to je jen další model štěpení strany a rozdělování straníků na to, kdo je prozemanovštější a kdo méně, tak to považuji za nešťastné,“ dodal Veselý.

Foto: zachranmecssd.cz

Úvodní obrázek na webu zachranmecssd.cz

Jiří Zimola je bývalým dlouholetým jihočeským hejtmanem. V parlamentních volbách měl kandidovat do Sněmovny, ale byl vedením strany vyškrtnut. Bývalý předseda Bohuslav Sobotka to tehdy interpretoval tak, že nechce, aby byla ČSSD zatížena problémy, které vedly k jeho rezignaci.

Na post hejtmana rezignoval kvůli kauze rekreačního domu v Lipně nad Vltavou a odměnám ve společnosti Jihočeské nemocnice. Odmítá, že by pochybil.

Od té doby se však stále aktivně vyjadřuje k dění v sociální demokracii. Naposledy se například vyjádřil, že by si dokázal představit ČSSD ve vládě s Andrejem Babišem nebo že uvažuje o své kandidatuře na předsedu strany, kterého si budou sociální demokraté volit v únoru na sjezdu v Hradci Králové.

Reklama

Související články

Vláda s Babišem? Zimola oživil spor v ČSSD

V sociální demokracii pokračuje spor kvůli vládě Andreje Babiše. Zatímco třeba šéf jihočeské soc. dem. Jiří Zimola nebo poslanec Jaroslav Foldyna by rádi...

Výběr článků

Načítám