Hlavní obsah

Podívejte se na záběry z chystaného pražského ohňostroje

Novinky, Nšt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na oslavu příchodu nového roku připravila Praha pro své obyvatele i návštěvníky velkolepý ohňostroj. Připomene 100 let od vzniku Československa. Na to, jak bude vypadat, se můžete podívat. Novinky získaly záběry z jeho počítačové přípravy.

Připravovaný novoroční ohňostroj v PrazeVideo: Novinky

 
Článek

Ohňostroj se odpálí na Nový rok v 18.00 z Letenských sadů. Show v národních barvách bude trvat 11 minut a zakončí ji tóny české hymny. Praha za ni zaplatí milión korun.

„Choreografie letošního ohňostroje se bude věnovat významným historickým událostem, které republika zažila. Uslyšíme Masarykovy projevy, připomeneme si období druhé světové války a pražského povstání či jaro roku 1968,” řekl Novinkám choreograf a designer novoročního pražského ohňostroje Martin Peter. Finále bude podle jeho slov patřit roku 1989.

Foto: Novinky

Řídící matrice, která bude řídit celý ohňostroj včetně hudebního doprovodu.

Se starým rokem se nad hlavami Pražanů rozloučí přes 3700 světelných výbuchů.  Nejlepším místem k sledování ohňostroje bude Čechův most, Dvořákovo nábřeží nebo Pařížská ulice. V těchto místech bude připravena i hudební aparatura, která tyto lokality dostatečně zvukově pokryje.

Dobrý výhled se návštěvníkům naskytne také z Karlova nebo ze Štefánikova mostu, tam však hudební aparatura nemá takový dosah, a proto bude hudební doprovod přenášen prostřednictvím Hitrádia City na frekvenci 93,7 FM.

„Každý odpal a každý výstřel má v hudbě dané místo, čas a úhel. Proto je důležité poslouchat hudební doprovod, protože bez něj by byl zážitek poloviční. Pokud budete poslouchat rádio, je důležité si ho pustit z analogového přijímače, protože internetové rádio bude vysílat ze zpožděním,” dodal Peter.

Foto: Novinky

Letošní novoroční ohňosroj bude odpálen z Letenských sadů.

Zařízení, které novoroční ohňostroj odpálí se nazývá commander. Je to malá černá krabička, do níž je celá pyrotechnická show nahraná. „Tato řídící matrice bude spouštět hudbu, která bude na Dvořákově nábřeží u Čechova mostu. Zároveň bude reagovat na povely z rádia a řídit jednotlivé povely odpalovacích modulů,“ uzavřel Peter.

Foto: MAKALU Fireworks s.r.o.

Nový rok 2018 přivítá přes 3700 světelných výbuchů.

Pro letošní ohňostroj jsou připravené různé druhy speciálních efektů. Návštěvníci se mohou těšit například na pyrotechniku z Itálie nebo na speciální efekty japonského stylu.

Reklama

Výběr článků

Načítám